KongeligeI går

Nu er familien samlet på Marselisborg Slot: Det skal de tale om i år

Kongefamilien kan se tilbage på et år, der bød på markante ændringer for dem alle
Til jul kan Margrethe gøre status over et år, hvor hun ikke længere var regent.
Til jul kan Margrethe gøre status over et år, hvor hun ikke længere var regent.
 Foto: Mikael Rieck

LÆS OGSÅ: Nu bryder Mette-Marit bryder tavsheden

Der bliver nok at tale om, når dronning Margrethe bænker sig om julebordet sammen med kongeparret og deres fire børn på Marselisborg Slot.

For samtlige syv familiemedlemmer kan se tilbage på et 2024, hvor alles tilværelser ændrede sig fuldstændigt.

Margrethe abdicerede, Frederik blev konge, Mary fik en højere position end Margrethe, og Christian blev forfremmet til kronprins, mens de tre øvrige børn nu har en far, der er regent.

Og når dronning Margrethe kigger hen over gåsestegen, kan hun kun se tilbage på året med tilfredshed.

Det mener kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen, der vurderer, at Margrethe er glad for, hvordan tronskiftet foregik.

– Ja, det har været et meget succesfuldt år i kongehuset i forhold til, hvad vi har set i en masse andre europæiske kongehuse, siger kongehuseksperten til SE og HØR.

14. januar ændrede alt sig for Frederik, 56, da han blev udråbt som konge af Danmark. Bl.a. fik han væsentligt flere arbejdsdage.
14. januar ændrede alt sig for Frederik, 56, da han blev udråbt som konge af Danmark. Bl.a. fik han væsentligt flere arbejdsdage.
 Foto: Jesper Sunesen

For Margrethe selv var det et specielt år, da hun 14. januar lod stafetten gå videre til sin søn efter den chokerende melding i nytårstalen om, at hun havde valgt at abdicere.

Dermed forlod hun ikke kun chefstolen i det danske monarki, men hun har også trukket sig fra den offentlighed, som hun havde været så synlig i i årtier.

– Det ville have være helt forkert, hvis hun var officielt trådt tilbage, og så alligevel skulle man hele tiden se hende i offentlige sammenhænge. Det ville komme til at virke mærkeligt, når hun ikke længere var den øverste i hierakiet

– Så jeg tror bestemt, at kongehuset med vilje har holdt hende væk, fortæller Lars Hovbakke, der mener, at det passer Margrethe helt fint at slippe tøjlerne.

– Det må være en meget stor omvæltning. Men der er meget, der tyder på, at hun har det godt med sin store beslutning om at træde tilbage.

Ifølge kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen har Frederik og dronning Mary, 52, været en succes som kongepar.
Ifølge kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen har Frederik og dronning Mary, 52, været en succes som kongepar.
 Foto: Jesper Sunesen

Frederik i arbejdstøjet

Mens Margrethe med tronskiftet har fået væsentligt mindre at lave, så kan Frederik se tilbage på det hårdeste arbejdsliv nogensinde.

Den nyslåede konge var i mange år kendt for at være et af kongehusets mest tilbagelænede medlemmer med arbejdsdage, der i mange år lå et sted mellem 50 og 60 om året, Men som konge måtte han træde i arbejdstøjet i et hidtil uset omfang.

SE og HØR har således gennemgået den kongelige kalender, hvor det fremgår, at han i år havde hele 111 arbejdsdage, hvilket er en fordobling i forhold til tidligere år.

– Ja, han har virkelig fået travlt. Det hører jo med til at være monark og statsoverhoved.

– Så har man rigtig mange forpligtelser og ting man skal deltage i, hvor man som kronprins mere kan kan vælge til og fra, lyder det fra kongehuseksperten.

Så mens andre mennesker begynder at neddrosle med alderen, har 56-årige Frederik smidt mere kul i maskineriet i et job, der kræver mere, end han nogensinde har været vant til.

Casanova spøger

I offentligheden har der været spekuleret i, at tronskiftet kom i kølvandet på Frederiks mystiske besøg hos jetsetteren Genoveva Casanova i Madrid – og at Margrethe trådte tilbage for at fjerne fokus fra møgsagen.

– At de er blevet kongepar har i hvert fald overskygget den historie. Det tror jeg, har rigtig meget at sige.

– Man har jo heller ikke hørt særlig meget til den i det sidste stykke tid, men det er nok noget, man vil blive ved med at snakke om i pressen, slår Lars Hovbakke Sørensen fast.

Den ældre generation kan nu glæde sig over, at den yngre har taget over.
Den ældre generation kan nu glæde sig over, at den yngre har taget over.
 Foto: Hanne Juul

Trods skandalen vurderer han, at Margrethe vil være meget glad, når gaverne pakkes op på Marselisborg 24. december.

– Alt er kørt snorlige efter planen uden de store fejl. Og så må man også sige, at kong Frederik er vokset med opgaven i løbet af året. Han er blevet bedre og bedre til at holde taler. Man kan se en markant udvikling i årets løb, mener Hovbakke, og tilføjer:

– Der er i hvert fald rigtig mange tegn på, at det går rigtig godt og de sagtens kan udfylde rollen. De gør det på en meget anderledes måde end Henrik og Margrethe, og kongeparret har nogle andre styrker og svagheder, men generelt ser det ud til, at det går rigtig godt.

Sponsoreret indhold