NyhederI går

Måling: Halvdelen af danskerne har ikke skaffet nødlager

For cirka et halvt år siden rådede minister og myndigheder danskerne til at skaffe et lager af vand og mad
Torsten Schack Pedersen (V) blev i august minister for samfundssikkerhed og beredskab. Det skete, mens danskerne modtog anbefalinger i deres digitale postkasse om nødberedskab. (Arkivfoto). - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Torsten Schack Pedersen (V) blev i august minister for samfundssikkerhed og beredskab. Det skete, mens danskerne modtog anbefalinger i deres digitale postkasse om nødberedskab. (Arkivfoto). - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Over halvdelen af danskerne svarer i en ny Voxmeter-måling nej til at have fulgt regering og myndigheders anbefaling om at anskaffe sig et nødlager i hjemmet.

Anbefalingerne blev meldt ud første gang for cirka et halvt år siden - 15. juni.

Konkret er det 50,7 procent, som i målingen siger nej til at have fulgt anbefalingerne. De går på at have mad og vand til at kunne klare sig i tre dage.

Målingen viser også en splittelse. For næsten lige så mange har helt eller delvist fulgt anbefalingerne.

37,4 har fulgt anbefalingerne delvist, mens 10 procent har fulgt dem fuldt ud.

Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab, kalder det "umiddelbart opløftende tal".

- Cirka halvdelen har taget anbefalingerne til sig og i større eller mindre omfang opbygget det lager, anbefalingerne går på.

Dog er det altså langtfra alle, der har fulgt rådene.

Og der skal andre boller på suppen, hvis regeringen og myndighederne for alvor vil have danskerne til at få nødlageret på plads, mener adfærdsdesignekspert Sille Krukow.

Mange har formentlig glemt alt om vanddunke og konservesdåser midt i julens travlhed og gaveræs, siger hun.

- Vil man ændre danskernes adfærd, skal indsatsen designes anderledes end det, der bliver gjort lige nu.

Sille Krukow foreslår konkrete tiltag som visuelle lister, der giver borgerne et nemt overblik over, hvad de skal indkøbe, en aktivering af detailhandlen og placering af varer til nødlageret synligt ved kassen eller andre tilgængelige steder.

Kommunikationen kan desuden skærpes betydeligt. En linje som eksempelvis "Vi er forberedte – er du?" virker godt til at påvirke adfærd, forklarer hun.

- Ændrer man ordlyden, tydeliggør man, at andre allerede har forberedt sig. Det aktiverer vores flokinstinkt og motiverer os til at gøre det samme, tilføjer hun.

En anden løsning kan være, at myndighederne udleverer nødvand og mad der, hvor folk færdes til daglig – eksempelvis på arbejdspladser, i daginstitutioner eller på plejehjem.

Sille Krukow henviser til erfaringer fra Københavns Kommune, hvor grønne affaldsposer blev udleveret direkte til borgernes hjem for på den måde at gøre affaldssortering lettere.

Hvis vi vil ændre danskernes adfærd, handler det om at gøre nødvand og dåsemad så tilgængeligt som muligt i hverdagen, siger hun.

- Vil myndighederne have danskerne til at preppe uden at skabe unødig bekymring, skal der tænkes i synlighed og tilgængelighed der, hvor vi allerede færdes – som i supermarkeder, på arbejdspladser, i daginstitutioner og i hjemmet, afslutter hun.

Sponsoreret indhold