Netflix-hittet "La Palma": Kan naturkatastrofen ske i virkeligheden?
En fantastisk drømmeferie forvandles på et splitsekund til et mareridt, da en vulkan går i udbrud og kort efter forårsager en gigantisk tsunami, der brager ind over kysten.
Det lyder – forhåbentlig – som noget, der kun sker på film og i serier, og det er da også omdrejningspunktet i det aktuelle Netflix-hit ”La Palma”.
Men spørgsmålet er, om naturkatastrofen, der altså udspiller sig i tv-serien, kunne ske i virkeligheden? Sikkert er det hvert fald, at serien er inspireret af virkelige begivenheder.
”La Palma”-serien foregår på den kanariske ferieø La Palma, og øen huser rigtignok en vulkan ved navn Cumbre Vieja.
Den næsten 2.000 meter høje vulkan har gennem tusindvis af år været aktiv ad flere omgange, og som følge af udbruddene har vulkanen skabt hele den sydlige halvdel af øen, der er lidt større end Bornholm.
Cumbre Vieja-vulkanen har været i udbrud i 1971 og senest i 2021, som det også fortælles i serien. Udbruddet i 2021 begyndte 19. september og sluttede først 85 dage senere, den 13. december.
Dermed var udbruddet – der ødelagde over 3.000 bygninger – det længste i al den tid, man har observeret og målt aktiviteten i vulkanen.
I Netflix-serien går Cumbre Vieja så endnu engang i udbrud – og denne gang ender det fatalt, da en stor del af vulkanen pludselig kollapser og ryger i havet, hvorved en gigantisk tsunami rejser sig.
Og netop det scenarie lyder både uhyggeligt og uvirkeligt, men kan det ske i virkeligheden?
I teorien er det korte svar: Ja, men det er uhyre usandsynligt.
Faktisk er det over 20 år siden, at forskere første gang udgav en rapport om den dystre profeti om Cumbre Vieja-vulkanen.
I 2001 udgav den britiske vulkanforsker Simon Day og hans kompagnon Stewen Ward således en rapport med titlen ”Cumbre Vieja Volcano—Potential collapse and tsunami at La Palma, Canary Islands”.
Heri beskrev de, at flankerne eller vulkansiderne af Cumbre Vieja er blandt de stejleste på kloden – og dokumenterbart ustabile.
Derfor var der ifølge de to forskere risiko for, at vulkanen ville kollapse i forbindelse med et udbrud, og at konsekvenserne ville være en såkaldt megatsunami.
Ifølge forskerne ville bølgerne nå en højde på 900 meter i det øjeblik, vulkanen styrtede i havet.
Ifølge deres teori ville en tsunami herefter bevæge sig mod den amerikanske østkyst og efter ni timer ramme Florida med en højde på op til 25 meter. Det ville selvsagt skabe en vanvittig katastrofe og tab af adskillige liv.
Rapporten fik dog sidenhen stor kritik for at være for overdreven.
Året efter udtalte George Pararas-Carayannis, redaktør af tidsskriftet Science of Tsunami Hazards, ifølge Forbes, at man ikke skulle frygte en megatsunami, og at 2001-rapporten var stærkt misvisende.
Efterfølgende udtalte forskere fra det såkaldte United States Geological Survey (USGS) desuden, at der næppe ville være tale om en megatsunami, hvis en del af vulkanen styrtede i havet.
Her havde forskerne ifølge People kortlagt havbunden samt udarbejdet nye tsunamimodelleringssimuleringer, der viste, at der næppe ville være tale en gigantisk tsunami – hverken når/hvis vulkansiden styrtede i havet, eller når/hvis en eventuel bølge bevægede sig hen over Atlanterhavet.
Bølgen ville maksimalt nå en højde på omkring to meter, vurderede USGS.
Med andre ord er det ikke utænkeligt, at et udbrud en dag vil få dele af Cumbre Vieja-vulkanen til at styrte i havet. Dog vil det næppe forårsage en større katastrofe, som vi ser det i Netflix-hittet. Pyha, siger vi bare!