Donald Trump føler sig sikker om Grønland: - Jeg tror, vi kommer til at få det
USA's præsident, Donald Trump, tror, at USA vil komme til at få kontrol med Grønland.
Det siger han til journalister om bord på præsidentens fly, Air Force One, på vej fra Las Vegas til Miami.
Trumps udtalelser bliver givet, da en CNN-journalist spørger, om Trump vil acceptere, at Danmark afviser et salg af Grønland. Det fremgår af et lydklip bragt af mediet Forbes.
Efter at have kritiseret CNN som medie siger Trump:
- Jeg tror, at spørgsmålet om Grønland vil blive ordnet med os ("Greenland will be worked out with us").
- Jeg tror, at vi kommer til at få det, fortsætter han og tilføjer, at Grønlands lige knap 57.000 beboere "gerne vil være hos os".
Trump siger, at han ikke ved "hvilket krav Danmark har på det, men det vil være en meget uvenlig handling, hvis de ikke tillader det, fordi det handler om at beskytte den frie verden".
Det handler om at "beskytte verdens frihed", gentager han og siger, at der er er kinesiske og russiske skibe der, og at det er en "dårlig situation".
- Det har intet med USA at gøre, ud over at det er os, der kan levere friheden. Det kan de (Danmark, red.) ikke, siger Trump.
- De placerede to hundeslæder der for to uger siden, og de troede, at det var beskyttelse.
- Og ved I hvad? Folket kan ikke lide den måde, som Danmark har behandlet dem på. Og de kan godt lide os, lyder det afslutningsvis fra den amerikanske præsident.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har til Ekstra Bladet afvist at udtale sig om Trumps seneste udmeldinger.
Siden Trump blev valgt som præsident i november, har han ytret sin interesse i at overtage Grønland. Det er ikke en ny idé fra præsidenten. Under sin første præsidentperiode sagde han, at han gerne ville købe Grønland.
I sidste uge talte han i telefon med Mette Frederiksen i 45 minutter. Samtalen mellem de to var ifølge statsministeren "ligefrem", sagde hun til DR.
Fra Statsministeriet lød det efterfølgende:
- Statsministeren har i samtalen henvist til formand for Naalakkersuisut Múte B. Egedes udtalelser om, at Grønland ikke er til salg, og statsministeren har gjort gældende, at det er op til Grønland selv at træffe beslutning om selvstændighed.
Det store medie Financial Times har på baggrund af anonyme kilder beskrevet, at samtalen gik "meget dårligt". Den amerikanske præsident beskrives i artiklen som "aggressiv og konfrontatorisk", efter at et salg blev afvist.
Statsministeriet har til mediet udtalt, at det ikke kan genkende kildernes "fortolkning" af samtalen.
Múte B. Egede har udtrykt, at han gerne vil arbejde tættere med USA angående både forsvar og minedrift.
Den danske regering har efter Trumps tilnærmelser lagt op til at investere i Arktis og bruge 15 milliarder kroner på at opruste med en ny delaftale under forsvarsforliget.
Pengene skal bruges på flere skibe, to droner og yderligere to slædehold til Sirius-patruljen.
Der skal desuden ske en opgradering af lufthavnen Kangerlussuaq i Grønland, så den kan håndtere kampfly af typen F-35.
Den politiske spilleplade har ændret sig markant siden 2019, ikke mindst med Ruslands invasion af Ukraine for tre år siden, der har bragt krig ind i Europa.
Samtidig er Arktis-regionen - og dermed Grønland - blevet et meget mere centralt område sikkerhedsmæssigt, hvor Rusland, USA og Kina opruster.
USA har allerede brede rammer for sin tilstedeværelse i Grønland som følge af forsvarsaftalen af 1951 mellem Danmark og USA. Aftalen betyder, at USA i regi af Nato skal bistå Danmark i forsvaret af Grønland, og at USA har ret til fri adgang overalt i Grønland.