Nyheder21 timer siden

Ny satsning fra DR har allerede skabt konflikt

DR sender om få uger en serie om slaveri i danske kolonier. Allerede tidligt i udviklingen af serien har der dog været konflikter om blandt andet sprogbrugen

Mens kritikken hagler ned over DR’s formidling af koloni­historien i dokumen­taren ”Grønlands hvide guld”, er en ny DR-satsning med tilsvarende konfliktpotentiale lige på trapperne, skriver Kristeligt Dagblad.


Den 2. marts udkommer første afsnit af den såkaldte dramadokumentar ”Slave af Danmark”, der er startskuddet til et større tema med titlen ”Kolonimagt Danmark”.


DR ønsker ifølge en pressemeddelelse at ”zoome ind” på den periode, ”hvor der blev tjent flest penge” på slaveriet, og mediegiganten har planlagt tv-programmer, artikler og samarbejder med skoler, biblioteker og museer.


At DR’s satsning kan blive polariserende, blev allerede tydeligt tidligt i udviklingsarbejdet. Det fremgår af et referat fra et informationsmøde i sensommeren 2023 mellem DR og forskellige kulturinstitutioner, som Kristeligt Dagblad er i besiddelse af.


Særligt sprogbrugen om Danmarks kolonihistorie var et fokus på mødet, der skulle igangsætte et muligt formidlingssamarbejde mellem DR og forskellige aktører om det overordnede tema, som den kommende dokumentar er en del af.


DR berettede blandt andet, at man havde hyret konsulenter, så man ikke kom til ”at træde ved siden af” ved for eksempel manuskriptskrivning. Kristeligt Dagblad har uden held forsøgt at få flere oplysninger om disse konsulenter.

DR taler ikke længere om "slaver"

At DR så sent som i 2017 behandlede kolonihistorien med dokumentar­serien ”Slavenation Danmark”, blev bragt op på mødet med de mulige samarbejdspartnere om DR’s kolonitema, deriblandt Rigsarkivet, Nationalmuseet og Institut for Menneskerettigheder.
DR forklarede behovet for at fortælle historien igen med, at ”tiden er kommet til at rette fejl og mangler”, og at måden at omtale emnet på har ændret sig siden sidst.


Medarbejderne fra DR blev bedt om at uddybe, hvordan den tidligere dækning af kolonihistorien var forældet.


”For eksempel det sprog, vi bruger, eller de stereotyper, vi kommer til at tegne. Vi har fået en øget bevidsthed,” lød det fra DR.
I referatet fremgår det ikke, om DR gav eksempler på, hvordan man har justeret sproget siden den sidste dokumentar om emnet i 2017. Men man finder hurtigt et eksempel på nyt sprogbrug, når man læser foromtaler af den nye serie, der får premiere om nogle uger.


I 2017 brugte DR for det meste udtrykket ”slaver” om ofrene for slavehandlen, men i omtalen af den kommende satsning kalder man dem konsekvent ”slavegjorte” – et udtryk, der primært bruges blandt postkoloniale forskere for at tydeliggøre, at der var tvang forbundet med slaveriet.

Konflikt om navnet

Betegnelsen ”slave” i dokumentarens titel, ”Slave af Danmark”, var også årsag til en konflikt, der kom til udtryk på mødet mellem DR og de mulige samarbejdspartnere i 2023.


Selvom DR i sin foromtale og i selve dokumentaren bruger udtrykket ”slavegjort”, benytter man det gammeldags udtryk i titlen.
Repræsentanten fra Statens Museum for Kunst (SMK), Henrik Holm, var så utilfreds med det udtryk, at han ifølge referatet truede med at holde museet ude af samarbejdet.


”Hvis det bliver kaldt ’Slave af Danmark’, så vil Statens Museum for Kunst ikke være med,” lød det.
Henrik Holm har i andre sammenhænge foretrukket at bruge udtrykket ”slavegjort”, og ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger ville han også have det med i DR’s titel.


Der blev dog ikke gjort alvor af truslen fra Statens Museum for Kunst om at forlade samarbejdet med DR, og der er i dag planlagt et formidlingssamarbejde mellem DR og museet.


Med serien ville DR som beskrevet ”rette fejl og mangler” i formidlingen af dansk kolonihistorie. Dette ønske blev muligvis mere indtrængende, da redaktionen bag ”Slave af Danmark” i 2023 var til såkaldt diversitetstræning. Af et ministersvar til Folketingets kulturudvalg fremgår det, at der blev tildelt midler til et sådant forløb fra DR’s mangfoldighedspulje.


Diversitetstræning kan være kurser, der skal skabe en større bevidsthed om fordomme, racistisk sprogbrug og stereotype fremstillinger af minoriteter. Kurset bliver kort omtalt i referatet fra mødet mellem DR og kulturinstitutionerne:
”Redaktionen har været på kursus i mangfoldighed. Større fokus på diversitet i arbejdsteamet.”


Kristeligt Dagblad har forsøgt at få oplyst navnet på konsulenten bag mangfoldighedskurset, men DR har afvist anmodningen.

Aktivistisk tilgang

Nikolaj Bøgh, konservativ rådmand på Frederiksberg, har tidligere været kritisk over for brugen af ordet ”slavegjort”, som han mener afslører en aktivistisk tilgang til kolonihistorien.


”Man bruger ordet for at lægge et ekstra lag på forståelsen af, at der har været tale om undertrykte mennesker. Men for almindelige mennesker har der aldrig været tvivl om, at slaverne var slaver mod deres egen vilje.

Vi siger jo heller ikke trællegjort om slaver i vikingetiden,” siger Nikolaj Bøgh, som er bekymret for, at DR med den kommende dokumentar går i ”den samme aktivistiske grøft”, som han mener, man har gjort med ”Grønlands hvide guld”.


”Det overrasker mig ikke, at de bruger det udtryk og hyrer diversitetskonsulenter, for der har i lang tid været en tendens til, at DR – måske særligt i deres dokumentarer – vinkler skævt i en venstredrejet retning.

Men jeg håber, at det bliver et seriøst produkt, der gør os klogere frem for at manipulere, for det er vigtigt at formidle både de lyse og mørke sider i vores historie. Det skal bare være på et fagligt og faktuelt grundlag og ikke et aktivistisk,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Sponsoreret indhold