Nyheder19. februar 2025

DR hyrede underviser, der helst undgår hvide mennesker

Under produktionen af den kommende serie “Slave af Danmark” var DR-medarbejdere til diversitets-workshop med en konsulent, der har fremført, at hun forsøger at begrænse kontakt med “hvide mennesker”
DR Koncerthuset i Ørestad mandag den 11. marts 2024. DR Koncerthuset også kendt som Koncerthuset i DR Byen, er et koncerthus i Ørestaden på Amager.
DR er atter i modvind allerede før serien "Slave af Danmark" er sendt på tv.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Redaktionen bag en kommende dramadokumentar om Danmarks fortid som slavenation har ikke kun været på et mangfoldighedskursus én gang, som man kunne læse om i Kristeligt Dagblad lørdag. Medarbejderne bag serien "Slave af Danmark", der har premiere den 2. marts, blev nemlig igen i 2024 inviteret på workshop om "diversitet og blinde vinkler" under produktionen af serien.

Det kan man læse i en intern e-mail fra DR, som Kristeligt Dagblad er kommet i besiddelse af.

Den tre timer lange workshop skulle ledes af Joan Rang Christensen, der er dramaturg og mangfoldighedskonsulent, og de inviterede blev bedt om at læse et af hendes essays på forhånd.

Men essayet, der kan læses online, har formentlig ikke været opløftende læsning for medarbejderne forud for workshoppen den 26. februar sidste år:

"Der er så meget, hvide majoritetsdanskere ikke forstår. Og som man med fordel kan undgå at tale med dem om, hvis man ønsker at bevare sin fornuft bare nogenlunde intakt," skriver hun blandt andet i essayet om at være en etnisk minoritet med asiatisk baggrund i Danmark.

Som Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet, var holdet også på et diversitetskursus i 2023, men det er uvist, om Joan Rang Christensen også var konsulent her.

Uanset hvad har hun formentlig ikke set noget problem med redaktionens omfattende diversitetstræning, for som hun skriver i sit essay:

"Min erfaring er, at det som regel tager mellem 5 og 10 år for hvide mennesker at opnå bare en tilnærmelsesvis forståelse af strukturel racisme, og hvordan racemæssige bias opererer i deres eget sind, og kun hvis de virkelig gør en aktiv indsats selv i en proces, der ofte går langt mere indad end udad."

I teksten, der stammer fra 2023, kommer Joan Rang Christensen også ind på sin frustration over at møde racisme fra samfundet, hvide menneskers manglende evne til at erkende deres fordomme og kunstens fremstilling af minoriteter.

På et tidspunkt bliver modviljen mod den hvide majoritet særlig intens.

"Jeg går ikke til koncerter med stående publikumspladser, fordi jeg ikke gider at stå i armhulehøjde i en dunst af hvid sved," skriver hun i et afsnit og tilføjer i et andet:

"Jeg har bosat mig et sted, hvor jeg ser brune og sorte mennesker hver dag, og bevæger mig ikke over kommunegrænsen, medmindre jeg har et uopsætteligt ærinde."Flere mener imidlertid, at DR-konsulentens skriverier er bekymrende.

Folketingsmedlem for Liberal Alliance Ole Birk Olesen finder særligt hendes holdning til "hvide mennesker" kritisabel.

"Hun har tilsyneladende noget imod mennesker baseret på deres hudfarve, og det kalder man jo normalt racisme," siger Ole Birk Olesen.

Han mener, at DR's brug af konsulenter som Joan Rang Christensen vidner om, at DR har indskrevet sig i en bestemt politisk ideologi.

DR skriver, at man har benyttet en mangfoldighedskonsulent, som har forberedt og afholdt to korte workshops for holdet:

"Mangfoldighedskonsulenten, der også er uddannet dramatiker og har erfaring med scenekunst og manuskriptarbejde, blev valgt, fordi hun var velegnet til at sætte og gennemføre diskussioner for dele af holdet forud for det fiktionslag, som er i ’Slave af Danmark’," skriver Lisbeth Langwadt.

Læs hele artiklen i Kristeligt Dagblad eller på K.dk.

Sponsoreret indhold