Nyheder7 timer siden (opd. 5 timer siden)

Vil forbyde smartphones og tablets for børn op til 13 år

Trivselskommissionen mener, at der skal være mere plads til leg og bevægelse. Derfor skal der værre færre med smartphones
- Det er min opfattelse, at skærmen i høj grad stjæler barndommen, siger Jakob Engel-Schmidt.
- Det er min opfattelse, at skærmen i høj grad stjæler barndommen, siger Jakob Engel-Schmidt.
 Foto: Scanpix Denmark

Børn bør ikke få egen smartphone eller tablet, før de er fyldt 13 år.

Det anbefaler Trivselskommissionen, som i 2023 blev nedsat af regeringen, og som har børn og unge mellem 0 og 25 år som målgruppe. Den har blandt andet haft til opgave at undersøge mistrivsel blandt børn og unge.

Tirsdag er kommissionen kommet med 35 anbefalinger, hvoraf ovenstående er en af dem. Kommissionen anbefaler forbuddet, så "der i stedet skabes plads til leg og bevægelse, fordybelse, fællesskaber, fritidsaktiviteter og fysisk samvær med venner og familie".

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har sammen med økonomiminister Stephanie Lose (V) modtaget anbefalingerne tirsdag, og på et pressemøde lyder det således fra kulturministeren:

- Det er min opfattelse, at skærmen i høj grad stjæler barndommen fra mange af vores børn.

Som et alternativ til en senere debut med smartphones og tablets anbefaler kommissionen, at børn i stedet for kan få en "basistelefon" - altså en mobiltelefon, som kun kan ringe og sende sms'er - så de kan ringe eller skrive med hinanden eller deres forældre. Et ur med samme funktioner er også en mulighed, lyder det.

Trivselskommissionens formand, Rasmus Meyer, svarer ja til spørgsmålet om, hvorvidt forældre skal tage eksempelvis smartphonen fra børn under 13 år, hvis de i dag allerede har fået sådan en.

- Ja, og det er klart, at det er ikke noget, der skal foregå ved lov. I det øjeblik, at telefonen kommer ind på børneværelset, så kommer den til at fylde det hele. Det risikerer at gå ud over deres selvværd. Når de får den dims i hånden, så kommer det med nogle trivselsudfordringer, siger Rasmus Meyer.

Digitaliseringsminister Caroline Stage (M) vil ikke sige, om hun støtter anbefalingen om ikke at få en smartphone før som 13-årig, men hun kalder det "en interessant anbefaling".

- Det er ikke noget, der skal laves politik eller lovgivning om, men jeg synes, at det er vigtigt, at nogle af de her anbefalinger fra kommissionen også bliver et afsæt til at tage nogle dialoger i hjemmet, siger Stage.

Kommissionen slår i sin rapport også fast, at der ikke er en generel trivselskrise.

- Det er vigtigt at hæfte sig ved, at kommissionen minder os om, at langt de fleste unge faktisk trives, og det er vigtigt at få redskaber til at kunne håndtere den modgang, der møder os alle på livets vej, siger Stephanie Lose.

Men der er stadig brug for handling og behov for at "adressere udfordringer med mistrivsel", tilføjer hun.

Desuden anbefaler kommissionen, at 7-trinskarakterskalaen skal ændres. Der skal være "et mindre spring mellem skalaens karakterer".

- Dette bør ske med afsæt i arbejdet fra Ekspertgruppe for ændring af karakterskalaen, som afrapporterede i september 2020, skriver kommissionen i sin afrapportering.

Ekspertgruppen præsenterede dengang fire muligheder for en karakterskala fremover, blandt andet en tilbagevenden til 13-skalaen. Ekspertgruppen kom dog frem til, at det bedste ville være at videreudvikle den nuværende 7-trinsskala.

Sponsoreret indhold