Det er kun lidt over halvdelen af borgerne, der blev udsat for kriminalitet sidste år, som er tilfredse med, hvordan politiet har håndteret sagen.
Helt præcist er 55 procent af de adspurgte anmeldere tilfredse, og det er færre end for fem år siden.
Det viser en rapport, som Justitsministeriets Forskningsenhed har udarbejdet efter ønske fra Rigspolitiet.
I undersøgelsen er der indhentet svar fra 6867 borgere i Danmark, Grønland og Færøerne, der sidste år var udsat for kriminalitet.
55 procent af de adspurgte i Danmark var tilfredse med politiets håndtering af deres sag. 22 procent var hverken tilfredse eller utilfredse, mens 24 procent var utilfredse.
For fem år siden var andelen af borgere, der var tilfredse med politiets indsats, 60. Forskellen er statistisk signifikant.
Der er spurgt borgere, som har anmeldt et væld af forskellige forbrydelser, de blev udsat for sidste år. Og der er en stor forskel på, hvor tilfredse borgerne er med politiets håndtering af sagerne, alt efter hvad ofrene har været udsat for.
De, der generelt er mest tilfredse med politiets håndtering, er ofrene for indbrud. Her angav 75 procent tilfredshed.
Omvendt var der er meget lille tilfredshed at spore hos ofrene for psykisk vold og voldtægt, hvor henholdsvis 31 og 36 procent angav, at de var tilfredse med politiets håndtering af deres sager.
Og hvis man føler, at politiet har taget den kriminalitetsramte borgers anmeldelse seriøst, er der større sandsynlighed for, at borgeren er tilfreds med håndteringen. Det fremgår af rapporten.
Politiet vil bruge rapporten til at se nærmere på, hvor og hvordan politiet kan forbedre sit arbejde, når en borger anmelder en forbrydelse.
- Det er en vigtig prioritet for os, og vi har i politiets ledelse haft de første drøftelser om rapporten, da den giver os betydningsfuld viden om, hvor vi kan sætte ind for at forbedre os, siger rigspolitichef Thorkild Fogde i en pressemeddelelse.