Nyheder16 timer siden

Flere danskere vælger at gifte sig

Kærligheden får flere til at sige "ja", og i dag fylder realismen mere end fortryllelsen. Det er en ”befriende” udvikling, mener en sognepræst

Det kilder i maven, når 40-årige Lone Fragtrup tænker på det øjeblik, hvor hun skal gå op ad kirkegulvet mod Niels.

Den 7. juni er det præcis seks år siden, at parret mødtes på et lokalt værtshus i Løgstør, og på den dato skal de giftes i Overlade Kirke.

Dermed slutter de sig til en voksende gruppe af danskere, som vælger at gifte sig. Siden 2011 er antallet af årlige vielser generelt steget. I 2024 blev der indgået 32.861 ægteskaber, hvilket er det næsthøjeste antal i de seneste 15 år. Det skriver Kristeligt Dagblad søndag.

Men det er ikke bare antallet af vielser, der er vokset – det er også andelen af danskere, der gifter sig. Fra 2014 til 2024 er antallet af vielser steget med 16 procent. I samme periode er antallet af danskere i den mest giftefrekvente alder – 20 til 69 år – kun vokset med 4 procent.

Men ægteskabet er ikke længere en økonomisk nødvendighed, familielivet kan se ud på mange måder, og næsten halvdelen af alle gifte par bliver skilt. Så hvorfor vælger flere at sige ja til hinanden?

Poul Poder, lektor ved sociologisk institut på Københavns Universitet, har blandt andet forsket i det moderne kærlighedsliv. Ifølge ham vælger folk i dag blandt andet at gifte sig ud fra en længsel efter stabilitet:

”Vi lever i et omskifteligt samfund. Mange bor alene, flere føler sig ensomme, og man kan miste sit job, flytte, starte forfra. I det lys kan ægteskabet ses som en måde at værne om de fællesskaber, vi har, og en vending mod ritualerne.”

Siden Ane Øland Bækgaard blev præst for 13 år siden, har hun bemærket en forandring hos sine brudepar. De er ældre og har typisk kendt hinanden i længere tid. Hun oplever, at de i dag siger ja på baggrund af kærlighed snarere end forelskelse. Modgang er ikke noget fremmed og fjernt, og de har realistiske forventninger.

”Tidligere handlede det mere om: ’Neeej, vi skal giftes, og alt skal være så perfekt og fint’. I dag oplever jeg i højere grad, at det handler om at stå sammen. De der meget romantiske og helt perfekte ’marengsbryllupper’ ser jeg kun sjældent – måske ved 10-20 procent af vielserne fornemmer jeg den slags," siger hun og kalder udviklingen "befriende".

Sponsoreret indhold