Nyheder13 timer siden

Medie: Chauffører tvinges til at køre i ulovlige bybusser

Flere buschauffører råber nu op om nedslidte busser, der bryder ned i tide og utide. For passagererne betyder det masser af forsinkelser, mens chaufførerne frygter, at det ender i ulykker

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

Busselskabet Umove, der er Danmarks største privatejede busoperatør i den kollektive trafik for Movia, beordrer chaufførerne til at køre videre, selv når busserne ikke overholder almindelige lovkrav til sikker busdrift.Det skriver TV 2 Kosmopol.

Særligt linje 19 har været hårdt ramt af nedbrud og forsinkelser. Derfor holdt Rødovre Kommune og Movia i starten af marts et krisemøde om driften af buslinjen. Der er også mange problemer med busserne på linje 23

TV 2 Kosmopol er kommet i besiddelse af 57 lydoptagelser mellem chauffører og buscentralen hos Umove, og flere gange bliver chaufførernes bekymringer bliver ignoreret og de beordres til at køre videre, selvom både gule- og røde advarselslamper blinker i bussernes instrumentbræt.

- Du må godt køre med en rød lampe, så kør dog videre, lyder meldingen i en bestemt tone eksempelvis fra buscentralen til en af buschaufførerne på linje 19, der er stoppet, og har ringet til centralen for at fejlmelde bussen.

Samtalen fortsætter:

- Nej, for der står i bussens manual, "Stop omgående på et sikkert sted," lyder svaret fra chaufføren.

- Nej, du kører videre, lyder det endnu engang fra buscentralen.

I et andet eksempel fra lydmaterialet får en buschauffør følgende besked:

- Jeg har ikke flere busser, der kan køre, for allesammen kører med rød motorlampe. Jeg har fem busser derude, der kører med røde lamper, lyder meldingen over telefonen til en chauffør, der har bedt om at få en funktionsdygtig bus efter at have oplevet to busnedbrud.

Flere anonyme chauffører forklarer til TV 2 Kosmopol, at de længe har forsøgt at råbe Umoves ledelse op om problematikken, men de føler ikke, at de bliver hørt af ledelsen.

Derfor har chaufførerne i et sidste desperat forsøg, henvendt sig til TV 2 Kosmopol, for at få os til at sætte fokus på det, de selv beskriver som "uforsvarligt nedslidte busser".

I de optagelser TV 2 Kosmopol er kommet i besiddelse af, bliver der rapporteret om fejl på alt fra motor til dæk, bremser, døre og sidespejle. På rejsekortautomater, partikelfiltre og infoskærme. Og der meldes om manglende motorolie og kølervæske - som til gengæld drypper ned på et passagersæde. Og så er der ofte problemer med horn, der ikke virker.

- Det undrer mig, hvis jeg møder ind og får en bus, hvor der ikke lyser minimum en gul advarselslampe. For vi har ikke nogen busser, der er fejlfri. Det har vi simpelthen ikke, lyder det fra en af de chauffører, der råber op om de udslidte busser.

Chaufføren stiller op til interview anonymt, fordi han frygter at blive fyret, hvis han står offentligt frem. TV 2 Kosmopol kender hans fulde identitet. I alt har vi snakket med over ti chauffører, der samstemmigt beretter om udtjente busser med utallige fejlalarmer.

Kun de to chauffører, der for tiden ikke har deres daglige gang hos Umove i Glostrup har turdet stå frem med ansigt. En af dem sagde op sidste sommer i frustration over bussernes tilstand. Den anden er langtidssygemeldt på grund af en arbejdsskade.

- På grund af de ulovlige busser, så frygtede jeg faktisk i en periode, at det ville ende med, at jeg blev standset af politiet, og så ville jeg miste mit kørekort, og dermed også mit job, siger Magnus Benny Bentzen, der kørte som chauffør på rute 19 og 23 i nogle måneder sidste sommer, men som hurtigt sagde op blandt andet på grund af de ringe busser.

- Det er et spørgsmål om økonomi, hvor man har valgt at spare på reservedele og reparationer, for busserne udgår jo snart, siger Nadeem Suleman, der er langtidssygemeldt fra chaufførjobbet hos Umove.

- Jeg kan huske, at vi havde seks nedbrud på en dag på en rute, fortæller han for at give et indtryk af, hvor hyppigt busruterne bliver påvirket.

Busserne på linje 19 og 23 er nogle af de ældste bybusser, der kører på de danske veje. Derfor er det allerede besluttet, at de snart skal køres permanent i garagen.

Fra december skal Umove indsætte el-busser på rute 23. Det er blevet bestemt i et nyt udbud af busruten.

Rute 19 overgår til el-busser til marts næste år. Her er det dog ikke længere Umove, der skal stå for driften, men i stedet firmaet Keolis.

Ifølge chaufførerne er det netop dette skifte, der gør, at Umoves busser på ruterne kun i ringe grad blive repareret.

TV 2 Kosmopol ville gerne have spurgt Umove, hvorfor de kører med busser, der er i så dårlig stand, og hvorfor de presser deres chauffører til at køre med busser, der ikke overholder færdselsreglerne. Men Umove vil ikke stille op til interview og svare på spørgsmål.

Selvom de fleste forhold er dokumenteret i lyd, video og billeder, så skriver Umove i en mail, at de ikke kan genkende de forhold, chaufførerne beskriver.

- Sikkerhed har høj prioritet, og vi har både processer og kontroller, der sikrer, at vores busser lever op til vores standarder, vores kunders forventninger og vores aftaler, skriver Umoves regionschef Mads Hultén Degel i et mailsvar.

Heller ikke Movia, som har det samlede ansvar for alle buslinjerne vil stille op til interview.

- Trafiksikkerhed kan ikke gradbøjes, og derfor skal alle busser selvfølgelig leve op til gældende lovgivning. Hvis TV 2 Kosmopol ligger inde med optagelser, der kan så tvivl om dette, så opfordrer vi til, at det straks fremlægges for den ansvarlige operatør, Umove, skriver Movia i et skriftligt svar.

Sponsoreret indhold