Derfor er mobiltelefonen en trussel for parforholdet
Af Trine Solberg, Femina
I de senere år har en ny tredjepart sneget sig ind i parforholdet: Telefonen. Og det er jo ganske uskyldigt, når vi en gang i mellem tjekker Facebook, tænker du måske, men mobiltelefonen kan sætte gang i en dominoeffekt, som kan skade dit parforhold.
De 9 værste løgne fra et parforhold
Så slem er mobilen for dit forhold
Telefonen frustrerer vores partner
Doktor James A. Robert er forsker i forbrugervaner og professor ved Hankamer School of Buisness ved Baylor Universitet i Texas, og han har sammen med en kollega, Meredith David undersøgt, om mobilen kan være en trussel for parforholdet.
”Vores undersøgelse viste, at 70 procent af de, der var i et parforhold, var frustrerede over partnerens forbrug af mobiltelefonen, når de var sammen,” siger han.
UDSALG: SPAR 60 procent på sexlegetøj
Fænomenet har på engelsk fået navnet ”phone snobbing” (snobbing betyder ignorering) – eller det kortere ”phubbing”.
””Phubbing” er et problem, fordi det svarer til en devaluering af partneren – de føler ikke, at de er en prioritet. I et sundt parforhold er begge parter der for hinanden. Når vi distraheres af telefonen, mens vi er sammen med partneren, er vi sammen – men alene,” siger James A. Robert.
Læs også: 9 ting, som mennesker i stærke parforhold husker at gøre
Vælger mobilen fremfor kæresten
De to forskere bad 175 par fra hele landet, som var i et fast parforhold, om at svare på en lang række spørgsmål, blandt andet om, hvorvidt partneren altid placerer mobilen let tilgængeligt eller om han eller hun bruger telefonen, når de er ude sammen, om mobilen er en kilde til konflikt i forholdet og om, hvor tilfredse de var med parforholdet og livet generelt.
Og ifølge forskerene fortsætter vi faktisk med ”phubbing” selv om vi kan se, at det påvirker vores parforhold.
”Vores forskning viser, at vi er opmærksomme på, at vores mobilforbrug påvirker vores bedre halvdel.”
Og læsningen bør jo være relativt enkel…?
”Det er slet og ret et spørgsmål om, at droppe telefonen, når vi er sammen med vores partner," siger forskeren.
DENNE VIBRATOR VIL SENDE DIG I HIMMELEN - NU TIL NEDSAT PRIS
Et tilbagevendende tema
Trine Huseby er parterapeut og at mobilforbruget er et tema i parforholdet er ikke noget nyt for hende.
”Det er et tilbagevendende tema. Par beder gerne om hjælp, fordi de har mistet følelserne for hinanden, kommunikationen ikke fungerer, de misforstår hinanden og skændes og savner intimitet. I bund og grund handler det meste om, at når vi retter opmærksomheden mod andre ting, går det ud over parforholdet,” siger hun.
Ifølge hende er mobiltelefonen blevet så stor en del af livet, at den kan udgøre en trussel.
”Med mobiltelefonen har vi indført et nyt element i parforholdet. På telefonen søger vi information, holder os opdateret, vi er sociale, bliver underholdt – henter inspiration og anerkendelse. Man er en del af noget større og føler sig inkluderet. Mobilen er kommet for at blive, men fra at have været et uvurderligt kommunikationsværktøj er den nu også blevet en trussel i forhold til vores nærvær og kontakt med den eller de, vi lever sammen med. Det er en udfordring for rigtig mange," fortæller hun.
Læs også: Sex & parforhold: Intimitet er vigtigere end sex
Vi indser det ikke, før det er blevet et problem
I modsætning til de amerikanske forskere, mener Trine Huseby ikke, at vi altid forstår omfanget af det problem, vores brug af mobiltelefonen kan skabe i parforholdet - også selv om de fleste af os udmærket er klar over, om vi bruger telefonen for meget.
”Det er mit indtryk, at de fleste ikke indser alvoren, før det er blevet et decideret problem for parforholdet. De færreste oplever, at partneren siger ”Når du er så meget på mobilen, vil jeg ikke leve sammen med dig".”
”Men mange oplever, at partneren, efter at have savnet nærvær i måneder eller år, kommer og siger ”Jeg har ikke følelser for dig længere og jeg vil ikke leve sammen med dig mere".”
Gode råd til dig, der kæmper med ”phubbing”
Hvis du er blandt dem, der mærker, at telefonen har sneget sig ind i parforholdet som en slags tredjepart, så er Trine Husebys råd:
- Træf bevidste valg om, hvornår du bruger din mobiltelefon. Impulsivt forbrug kan udgøre en risiko, når du lever sammen med andre. Lav regler for dig selv, så du slipper for hele tiden at overveje, om du skal gribe telefonen eller ikke.
- Find en balance mellem at være ”på” og ikke på.
- Tal med din partner om, hvordan og hvor meget I bruger telefonen. Hvad ønsker du? Hvad er vigtigt for vores forhold?
- Indgå aftaler sammen – det kan fx være, at I aftaler, at når I spiser, så er mobilen på lydløs.
- Aftaler om ”phubbing” er ikke ensbetydende med, at man ikke skal bruge telefonen – det handler om at tage styringen og være bevidst om, hvad man gør.