Kongelige14. februar 2018

Stéphanie Surrugue: - Det vil prins Henrik huskes for

Prins Henrik vil først og fremmest gerne huskes for sin mere end 50 år lange indsats for Danmark, siger forfatter og journalist Stéphanie Surrugue
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins-henrik-10022018.jpg
 Foto: All Over Press

Prins Henrik er sent tirsdag aften stille sovet ind på Fredensborg Slot - omgivet af sine allernærmeste.

En af dem, der kom helt tæt på prinsen, var forfatter og journalist Stéphanie Surrugue. Det skete i forbindelse med hendes meget roste portrætbog 'Enegænger' fra 2010.

Igennem mange dages interview på prinsens modersmål, fransk, kom hun så tæt på prinsen, som det er få forundt, og i forbindelse med prins Henriks død, har SE og HØR spurgt Stéphanie Surrugue, hvordan og for hvad prinsen, der med ægteskabet med dronning Margrethe i 1967 skiftede sit hjemland ud med lille Danmark, gerne vil huskes.

- Jeg tror, at han gerne vil huskes for sit mere end 50 år lange arbejde for Danmark. Det tror jeg først og fremmest, han gerne vil huskes for, siger Stéphanie Surrugue.

- Det gælder både hans indsats for dansk erhvervsliv, for kulturlivet og for sine tre 'hjertebørn' som han kaldte dem - arkitekturen, Internationalt Røde Kors og Verdensnaturfonden. Det har været de tre områder, der har haft hans store bevågenhed ud over dansk erhversliv, siger Surrugue.

Prins Henrik - en trofast støtte for Margrethe

Selv om prins Henrik i enkelte tilfælde har ytret sig kritisk og lidt vel bramfrit om sin indplacering i rangordenen i Kongehuset, vil prins Henrik ifølge Stéphanie Surrugue også huskes for at have været en trofast støtte for sin hustru, dronning Margrethe.

- Det vil han gerne huskes for. Det er også noget majestæten har været ude at sige højt mange gange gennem årene. At hun har ikke kunnet være den dronning hun har været, hvis ikke hun havde den mand, hun havde, siger Stéphanie Surrugue til SE og HØR.

https://imgix.seoghoer.dk/stephanie-artikel.jpg

Stéphanie Surrugue havde flere dage på tomandshånd med prins Henrik i forbindelse med arbejde med portrætbogen 'Enegænger'. (Foto: All Over Press)

Prins Henrik var en medlevende og nysgerrig deltager i det danske kunst- og kulturlivliv og var også selv udøvende kunstner.

- Jeg tror også, at prins Henrik gerne vil huskes for sin kunst. Det er noget, han altid har brugt tid på, men det er først i anden halvdel af sit liv som prins i Danmark, at han begyndte at være åben om, at han både skrev digte, komponerede musik og lavede skulpturer. Margrethe og han udstillede sammen, og det ved jeg har betydet vanvittigt meget for regentparret, så der kunne jeg godt forestille mig, at han håber, at han på det område har efterladt en lille arv til alle os andre, siger Stéphanie Surrugue.

Hun vender tilbage til prins Henriks indsats for Danmark i mere end 50 år.

- Det vil være et stort personligt ønske fra prinsen, at man vil huske ham for hans store indsats for Danmark og ikke for den virak, der ellers har været omkring ham. Jeg tror, at det er hans eget dybeste ønske, at han bliver anerkendt for sin indsats for Danmark, siger Stéphanie Surrugue til SE og HØR.

Prins Henrik blev født den 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig,

Den 10. juni 1967 blev Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, som er prins Henriks fulde navn, gift med dronning Margrethe i Holmens Kirke med efterfølgende bryllupsfest på Fredensborg Slot. Kronprins Frederik André Henrik Christian kom til verden mindre end et år efter brylluppet den 26. maj 1968. Lillebror prins Joachim Holger Waldemar Christian blev født godt et år senere den 7. juni 1969. Prins Henrik dyrkede gennem sit lange liv flere forskellige kunstarter og har både komponeret musik, har fået udgivet flere bøger, herunder en række digtsamlinger, og har skabt diverse skulpturer, som er udstillet i både ind- og udland. Neden for kan du se en video med et udsnit af prins Henriks kunst:

Sponsoreret indhold