Royalt samlesæt: Dronnings sarkofag kom i små kasser
Trækasserne med dronning Margrethes sarkofag knirkede, da en kran for nylig trak de endnu usamlede glasdele ud af bagenden på en Mini Trans-lastbil og løftede dem ind gennem kongeporten i Roskilde Domkirke og derefter et pænt stykke ind i kirken.
Artiklen fortsætter under billedet ...
(Foto: Anders Sundling)
Sarkofagen ankom som et samlesæt fordelt i flere lukkede trækasser, og dermed fik forbipasserende ikke mulighed for at se det værk, som kunstneren Bjørn Nørgaard har brugt en væsentlig del af sin tid i dette årtusind på.
På trods af det bliver Margrethe ikke begravet helt alene. Skt. Birgittes Kapel, hvor vores nu 78-årige monarks glassarkofag skal ligge, er nemlig fyldt med jordiske rester fra tidligere generationer i kongefamilien.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Dronning Margrethe er den første regent siden Christian 4., som har haft direkte indflydelse på udformningen af sit gravmæle. (Foto: Thomas Laursen)
Håndværkere har i den seneste tid arbejdet på at gøre gulvet i Skt. Birgittes Kapel klar til at tage imod det tonstunge gravmæle.
Nu bliver de sidste brikker så samlet, så værket, der kan lede tankerne hen på en hybrid mellem en formel 1-racer og et brilleetui, kan præsenteres for dronningen.
Henrik og Margrethes gravplads til 29 mill. VAR klar, men…
Artiklen fortsætter under billedet ...
Så længe dronningen er i live, må undersåtterne nøjes med at betragte denne minimodel af sarkofagen. (Foto: Dan Mariegaard)
Derefter bliver der bygget en stor trækasse op omkring det, og først når Margrethe engang bliver stedt til hvile i domkirken, får offentligheden mulighed for at se det 31,4 millioner kr. dyre gravmæle.