Berørt Margrethe afslører nye detaljer fra prins Henriks sidste tid
Det var en ærlig og berørt dronning Margrethe, der i dag mødte den danske og franske presse på vinslottet i Frankrig.
For første gang i 10 år holdt dronning Margrethe pressemøde på Château de Cayx. Det var også første gang, hun holdt pressemødet uden sin mand, prins Henrik, der døde efter længere tids sygdom tilbage i februar.
Også tabet af sin mand – og den sidste tid med ham – kom 78-årige dronning Margrethe ind på, da hun klokken 11.30 gav sig tid til at tale med den danske presse.
Hun fortalte blandt andet, at hun ikke tilbragte megen tid med sin mand den sidste tid.
- Det sidste halvandet års tid var vi ikke helt så meget sammen, fordi han ikke var så rask. Det var som det var. Jeg var meget glad for, at den sidste tid blev så værdig og smuk en afslutning på hans tilværelse, sagde en berørt dronning, der også – måske lidt uventet – afslørede, at begravelsen endnu ikke er helt afsluttet her seks måneder senere.
Dronning Margrethe under pressemødet 16. august 2018. Foto: Kaspar Wenstrup
Prins Henriks aske er således ikke spredt endnu, fortalte hun. Dronningen nævnte også, hun respekterede Henriks ønske om ikke at blive stedt til hvile ved siden af hende.
- Det var hans beslutning. Han var jo et frit menneske. Det respekterer jeg.
- Den måde folk sluttede op om os på var noget af det mest rørende, jeg kan forestille mig. Det var en kæmpe støtte. Det blev en bølge, man red igennem det hele på.
83-årige prins Henrik sov stille ind tirsdag 13. februar på det smukke og gamle Fredensborg Slot, der ligger i stille og smukke omgivelser ved Esrum Sø i Nordsjælland.
Prins Henrik havde sine allernærmeste - Margrethe og sine to sønner Frederik og Joachim ved sin side - da han sov ind på slottet tirsdag aften.
Fredensborg Slot, der blev bygget som jagtslot for Frederik 4. i 1800-tallet, ligger i et naturskønt område, og det er her, at prins Henrik tilbragte meget af sin tid, efter at det sidste år kom frem, at han havde begyndende demens.
Prins Henrik havde sin elskede hustru ved sin side, da han sov stille ind tirsdag aften. Foto: All Over
I august sidste år - efter endnu et sygehusophold som følge af smerter i sit ben - valgte prins Henrik at komme til hægterne på Fredensborg Slot, der ligger ved Esrum Sø i Nordsjælland.
Med andre ord følte den 83-årige prins sig hjemme både på og omkring slottet.
Tågen hang tykt over Fredensborg Slot tidligt onsdag morgen. Foto: Nicklas Lagerstorf
Det var også i køkkenet på Fredensborg Slot, at prins Henrik for tre år siden inviterede danskerne indenfor i DR-programmet "Hofretterne".
Her fik seerne et unikt indblik i prinsgemalens store gastronomiske interesse og kendskab, da han sammen med kongehusets daværende kok Jesper Vollmer tilberedte aftenens menu for rullende kameraer.
Desuden har Fredensborg Slot ofte dannet rammen om både glædelige og sørgelige begivenheder. Der er blandt andet blevet afholdt både bryllupsfester, sølvbryllupsfester og fødselsdagsfester på slottet, ligesom at det også var på Fredensborg Slot, at dronning Ingrid tilbragte sin sidste tid.
Fredensborg Slot blev bygget i 1800-tallet og har ofte dannet rammen om både glædelige og sørgelige begivenheder. Foto: All Over
Med dødsfaldet har kongehuset og Danmark mistet en af de mest festlige og farverige figurer.
Prins Henrik blev kendt som prinsgemalen, der havde mere end let til latter og smil – og han var den person i kongehuset, der altid var frisk på en kæk bemærkning eller sjov og ballade.
Han blev født den 11. juni 1934 i sin mormors hus i Talence – en forstad til Bordeaux - som den næstældste i en børneflok på ni, og han tilbragte de første fem år af sit liv i det daværende Fransk Indokina, nærmere bestemt i Hanoi.
I 1939 vendte familien hjem til Frankrig, og familien slog sig ned på herregården Le Cayron i nærheden af Cahors – et område der sidenhen kom til at stå prins Henrik meget nær.
Men en ung Henrik længstes efter sin barndom i Hanoi, og som 16-årig vendte han tilbage til landet, hvor han fik studentereksamen fra det franske gymnasium i byen.
Herfra, i 1952, gik turen til Paris, hvor han studerede jura og statskundskab ved Sorbonne i Paris, og knap 10 år senere flyttede han til London for at arbejde som sekretær på Frankrigs ambassade. Det var i London, at Henrik første gang mødte sin kommende hustru, dronning Margrethe.
Der skulle dog gå et år, før at kærligheden begyndte at spire mellem franskmanden og den danske prinsesse. De havde flere romantiske stævnemøder i London.
- Han havde humor, og han var sød, og han var dejlig, og han så ganske pragtfuld ud, har dronningen fortalt om sit første indtryk af sin kommende mand.
Parret blev gift ved et overdådigt bryllup i København den 10. juni 1967 og nåede altså at fejre guldbryllup, før at prins Henrik stille sov ind, 83 år gammel.