Prins Henrik truet af gangstere
Da prins Henrik i februar 1997 sammen med fem sejlervenner tjekkede ind på et hotel i Florida, anede han ikke, at han få timer senere ville blive truet på livet.
De modne herrer var blevet modtaget i den solrige amerikanske delstat af Danmarks kvindelige konsul i Miami.
Humøret var højt, og under et kort ophold i New York blev de modtaget af den danske ambassadør, fordi den dengang 62-årige prins Henrik skulle overrække en pris.
Dagen efter ventede så en flyvetur til øen Martinique efterfulgt af godt en uges sejlads til de omkringliggende øer.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Fem musketerer på vej til Caribien: Fra venstre prins Henrik, Leif Rasmussen, Peter Elley, Jakob Johannsen og Sven Engstrøm. Den sjette, Preben Kjær, har taget billedet. (Foto: Privat)
På den caribiske ø ventede en bemandet sejlbåd på hele 78 fod på de fem venner.
Og da personalet i hotellets reception hørte, at en dansk prins var ankommet, tilbød man prins Henrik kongesuiten.
Bilforhandler samt tidligere stuntkører, racerkører og sanger Sven Engstrøm på i dag 79 år arrangerede turen – og som en af prinsens venner deltog han også.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Trods sine 79 år er Sven Engstrøm stadig aktiv i bil branchen – i sit firma i Glostrup tilbyder han leasing og salg af biler. (Foto: Mikael Rieck)
Jeg slår dig ihjel
På turen gik det op for Engstrøm, at prinsen – som på turen rejste uden livvagter – var klar til at tage hånd om sin egen sikkerhed.
– Om morgenen fortalte prinsen, at nogen havde ringet til værelset midt om natten og truet ham:
– Jeg slår dig fandeme ihjel, blev der sagt til ham på engelsk.
– Prins Henrik svarede manden, at de jo slet ikke kendte hinanden. Derefter gik det op for personen i den anden ende af røret, at prins Henrik vist ikke var den, han søgte, og forbindelsen blev afbrudt.
Henrik var samlingspunkt
Ifølge Sven Engstrøm forklarede receptionisten, at en person med en lidt ”kedelig" baggrund havde boet i kongesuiten umiddelbart inden prins Henrik, og at det formentlig var denne gangstertype, og altså ikke prins Henrik, som nogen ønskede at afregne med.
– Var du ikke bange? spurgte Engstrøm prinsen.
– Jo, men jeg havde jo min pistol under puden, svarede prins Henrik nøgternt og uden sit sædvanlige smil.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Sven Engstrøm er overbevist om, at prins Henrik talte sandt, da han nævnte, at han sov med en pistol ved sin side. (Foto: Mikael Rieck)
– Men tror du ikke, at han kan have sagt det for sjov?
– Jeg har tænkt det samme, men jeg er 99 procent sikker på, at prinsen talte sandt. Han var normalt altid sjov og havde glimt i øjet – bare ikke i denne situation.
– Og han havde jo som prins en særlig status, så det ville være unaturligt, hvis han ikke havde et våben til at forsvare sig med.
– Så du pistolen?
– Nej, jeg ville ikke være bekendt at spørge, om jeg måtte se den, svarer Sven Engstrøm.
Berørt Margrethe afslører nye detaljer fra prins Henriks sidste tid
Farvel til humørbomben Henrik
Ingen særbehandling til Henrik
Prins Henrik forsøgte under morgenmaden at bløde stemningen op:
– Tror du ikke, det var dig, de var ude efter, fordi du manglede at betale for nogle både, Sven? skæmtede prins Henrik, som vidste, at Sven Engstrøm på det tidspunkt handlede med både fra USA.
Sven Engstrøm mindes ikke, at prins Henrik fik nogen særbehandling, når de passerede lufthavnenes sikkerhedskontrol.
Han oplevede heller ikke, at prins Henrik – der som ivrig jæger havde våbentilladelse – fik sin bagage undersøgt.
Artiklen fortsætter under billedet ...
– Prins Henrik havde glimt i øjet og var klar med en kvik bemærkning, når vi var sammen. Men da han nævnte det med pistolen, var jeg klar over, at det var alvor, siger Sven Engstrøm. (Foto: Privat)
Prins Henriks vin og biografi hitter
Ven: - Sådan var prins Henriks sidste tid
Det var da også først fire år efter de fem venners Caribien-tur, at sikkerheden i alverdens lufthavne blev alvorligt skærpet – som følge af terrorangrebet den 11. september 2001.
På Caribien-turen deltog prins Henrik på lige fod med venner og besætning i arbejdet med blandt andet at fange tun og sætte sejl.
– Han var et meget behageligt menneske og forlangte ingen særforplejning. Vi hyggede os, så en masse smukke steder og havde en fantastisk tur, fortæller Engstrøm.
Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.