Krimi11. april 2020

Det er ikke kun dig: Derfor har vi INTENSE drømme under corona

Mange beretter om intense og yderst livlige drømme i disse uger – og det er der en årsag til, forklarer forskere
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/droemme_front.jpg
 (Foto: MEGA)

Har du også haft ekstra intense, livlige og vilde drømme i disse uger?

Ja, så er du langt fra alene.

Mange oplever nemlig, at nattesøvnen er ekstra intens midt i denne verdensomspændende corona-situation.

Og det er der en årsag til, forklarer flere forskere.

Forskere i søvn ved både Harvard Univeristy og University of Arizona siger til Los Angeles Times, at de ser en stigning i antallet af personer, der oplever intense og livlige drømme.

Forskerne oplever også, at mange drømmer om ting og begreber, der enten direkte eller indirekte knytter sig til coronavirussen.

Mange kan således berette, at de har haft mareridt om, hvordan de selv er blevet ramt af virussen, ligesom andre også har haft mareridt om at have overtrådt selve karantæneforbuddet ved for eksempel at holde fester, være mange samlet – eller opleve at være gået ind i eller røre ved folk ved et uheld i deres drømme.

Nogle har også haft drømme om insekter, ligesom flere ganske livligt kan beskrive, hvordan de drømte, at de tabte en eller flere tænder.

Men hvordan kan det være, at folk oplever flere intense drømme i sådan en krise som den, vi befinder os i nu? Der er flere forklaringer, fortæller forskerne.

- Når det vågne liv er mere livligt, er drømmeverden det også, forklarer psykolog og Ph.D.-forsker Rubin Naima.

Han hentyder altså til, at vi lige nu oplever ting på en anden måde, end vi er vant til.

Vores hjerner har de seneste uger skulle ”omprogrammeres” og vænne sig til en helt ny situation – og alle de informationer forsøger hjernen så at bearbejde, når vi sover.

Da de nye informationer – selve coronavirussen og dens følgevirkninger – kan virke både skræmmende, emotionelle og gøre os usikre og angstfyldte, kan det være med til at gøre vores drømme lige sådan.

Alle de følelser, som vi oplever i løbet af dagen, bliver bearbejdet i vores drømme om natten, forklarer en forsker. Måske plejer vi ikke at tænke så meget på vores job og hverdag, som vi gør lige nu – eller hvert fald plejer vi ikke at have så mange følelser – og frygt – omkring vores hverdag og vores job, som vi har nu. Og alle de følelser af frygt og angst, som mange oplever, viser sig nu som mere livlige drømme om natten.

Flere forskere mener også, at årsagen til mere livlige og intense drømme skal findes i det faktum, at flere sover mere nu. Mange skal ikke på arbejde – eller møder senere hjemmefra – og det betyder flere timer i sengen om morgenen. Og da den drømmefyldte REM-søvn oftest finder sted i slutningen af vores søvnfase, er der altså større sandsynlighed for, at vi husker de intense drømme, vi har haft lige i det tidsrum.

Forskerne opfordrer alle til at forsøge at have en fast døgnrytme – også selv om der ikke er et job at stå op til i disse uger. Desuden forklarer forskerne, at det er vigtigt at spise sundt, drikke alkohol med måde – og forblive fysisk aktiv. Det kan være med til at give dig en bedre nattesøvn.

Men du skal altså være forberedt på, at du oplever lidt vildere drømme end normalt i disse tider.

Sponsoreret indhold