Krimi2. december 2020

Fængselsbetjent fortæller om Peter Madsen dramatiske fangeflugt

Drabsdømte Peter Madsen forsøgte i slutningen af oktober at flygte fra Herstedvester Fængsel, nu fortæller en af de personer, der den dag var på den anden side af hegnet, om den skæbnesvangre flugt.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Da fængselsbetjenten Søren Helstrup mødte ind på sin morgenvagt 20. oktober, var alt som det plejede.

Hvad han ikke vidste var, at en af fængslet mest omtalte fanger senere ville forsøge at slippe væk fra sit hjem, men også Sørens arbejdsplads, som den havde været det de sidste 18 år.

  • - Jeg står på kontoret og hører over min radio, at Peter Madsen er på flugt og er bevæbnet. Jeg tænkte bare, åh nej ikke ham. Så løb jeg alt, hvad jeg kunne,” siger Søren Helstrup til fagbladet Fængselsforbundet.

Han befandt sig længst væk fra porten, og var derfor en af de sidste, der nåede frem. Men da han når frem er alt kaos.

Han ser sin meget oprørte kollega stå ved porten. Hun var været holdt som gidsel af Peter Madsen.

Præcis klokken 10.21 den tirsdag fik politiet en anmeldelse om, at svenske Kim Walls morder netop var i gang mat flygte fra det ellers så topsikrede fængsel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20201020-143203-l_8mb.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Foto: Ritzau Scanpix

Inde i fængslet havde den 49-årige tidligere raketbygger tage ten kvindelig psykolog som gidsel.

Ifølge politiet havde han vist en attrap-pistol og et atrrap-bombebælte. Med den pistollignende genstand truede Peter Madsen fængselsbetjentene til at åbne porten ud til friheden.

Kort flugt

Iklædt blå lærredsbukser, en mørkeblå arbejdsjakke og en sort rygsæk løb han væk fra fængslet i Albertslund.

Under flugten – der ender med at vare få minutter – krydser Peter Madsen den tæt trafikerede Roskildevej og løber ind i boligkvarteret Mölndalsparlen.

Dette blev endestationen for Peter Madsens korte tur i friheden.

På Nyvej i boligkvarteret står Franck Schaarup-Jensen sammen med sin kone og overværer hele flugten.

- Først ser vi, at han har hijacket den bil, siger den noget rystede Franck Schaarup-Jensen til SE og HØR.

På Nyvej var politiet hurtige til at afspærre hele området.

- Betjentene tog ham ud af bilen og lagde ham i håndjern, fortæller politiinspektør Mogens Lauridsen.

Breve fra indsatte

Han blev lagt i håndjern, og da det blev konstateret, at han bar et mistænkeligt udseende bælte, trak patruljen sig tilbage og bevogtede ham, skrev Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

- På stedet blev Peter Madsen undersøgt. Efter en længere og grundig undersøgelse blev det konstateret, at der var tale om en mulig attrap. Og bæltet blev fjernet. Det skal nu undersøges nærmere, fortæller politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi.

Allerede dagen efter den voldsomme oplevelse gik flere indsatte i fængslet i gang med at skrive breve til den kollega, som Peter Madsen brugte i sin mission på at smage på friheden.

En uge efter fangeflugten meldte Kriminalforsorgen ud i en pressemeddelelse, at de har oprettet en taskforce, der skal se på sikkerheden i fængslet. Søren Helstrup fortæller videre til Fængselsforbundet, at det ikke har været lettere for fængslet, fordi det var en særdeles mediekendt indsat, der valgte at tage flugten.

  • - Det er jo ikke os, der har bestemt, at han skal sidde her. Vi har håndteret ham som en Herstedvesterfange. Men fordi han tiltrækker så meget medieopmærksomhed, er vi meget nervøse for de politikerbeslutninger, der kommer til at følge i kølvandet og ramme alle de indsatte, der har brug for en rolig og normal hverdag,” siger Søren Helstrup.

Forbrydelsen.

Peter Madsen blev anholdt 12. august 2017 i Dragør Havn. Dagen forinden sejlede han ud fra Holmen med den svenske journalist Kim Wal ombord på sin ubåd UC3 Nautilus. Dagen efter sænkede ubådskaptajnen sin båd i Øresund.

23. august blev det bekræftet, at Kim Wall var død, da hendes torso blev fundet i Køge bugt.

Den 8. marts startede retssagen mod Peter Madsen i Københavns Byret, hvor han sad tiltalt for drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter. 25. april blev Peter Madsen idømt fængsel på livstid for drabet på Kim Wall.

Sponsoreret indhold