Klaus Pagh: Tak for alt
Ingen havde som Klaus Pagh kontrol over, hvordan livet skulle forme sig.
– Klaus iscenesatte sit liv. Når han fik at vide, at det kunne man ikke, så gjorde han det alligevel. Det var det, der gjorde ham til en så sjov og god iværksætter, fortæller ekskonen Sonja Oppenhagen til SE og HØR.
Artiklen fortsætter under billedet ...
– Det er en skam, at han trak sig tilbage, allerede mens han var i 50’erne, mener Klaus Paghs ekskone Sonja Oppenhagen, 71. (Foto: Martin Høien)
Sonja var i 70’erne gift med Pagh, der var Danmarks svar på Hollywood-stjernen James Dean, og de fik også datteren Anne – kaldet Trunte – sammen.
– Ganske usædvanligt for den tid lykkedes det i 60’erne for Klaus at få musicalen “Westside Story” til Danmark. Det blev en bragende succes, og komponisten Leonard Bernstein kom til Danmark for at se den. For mig personligt betød Klaus, at jeg som ung blev introduceret til farcen og fik lov til at spille sammen med navne som Dirch Passer, Jørgen Ryg og Ulf Pilgaard.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Klaus Pagh tilbragte sine sidste fire år i dette luksusbyggeri i Hellerup. Lejligheden på 149 kvadratmeter betalte han 9,1 millioner kroner for. (Foto: Gregers Overvad)
Jeg kalder det guldalderen – folk stod i lange køer på Frederiksberg Allé for at købe billetter. Senere havde han også succes som teaterchef i England og i Tivoli-revyen. Det er en skam, at Klaus stoppede, allerede mens han var i 50’erne, mener Sonja Oppenhagen, som lige til det sidste havde kontakt med sin eksmand.
– Ja, vi har jo en datter og børnebørn sammen, så vi så hinanden regelmæssigt, lyder det fra hende.
Gravstenen var købt
Iscenesættelsen af sidste akt indebar, at Klaus Pagh for længst havde købt sin gravsten – den manglede bare dødsdatoen. Han havde også haft flere samtaler med præsten Sørine Gotfredsen om, hvad der skulle ske ved bisættelsen, der skulle finde sted i Frederiksberg Kirke - få skridt fra de af Klaus Paghs teatre, hvor i tusindvis af danskere fik en glad aften.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Hvert år besøgte Klaus Pagh sin ven Dirch Passers grav i Dragør. Det var blandt andre Dirchs fortjeneste, at Klaus Pagh blev styrtende rig på at drive sine teatre. (Foto: Lars H. Laursen)
Blandt andet ønskede Klaus Pagh, at pophittet “I Believe I Can Fly” skulle spilles, idet han havde en tro på, at når han blev til en engel, så kunne han flyve. Og gravstenen med dødsdatoen 8. december 2020 skal placeres på familiegravstedet på Garnisons Kirkegård.
Klaus Pagh fanget i eget hjem: Jeg overlever ikke corona
Karriere og familie
Klaus Paghs stræben efter penge og succes havde sine omkostninger.
Datteren Anne, der som sine forældre er uddannet skuespiller, men nu arbejder som terapeut, beskriver det således på sin hjemmeside:
Artiklen fortsætter under billedet ...
Klaus Pagh og Sonja Oppenhagen med deres datter Anne, 46, som føler, at der manglede tryghed, varme og kontakt i hendes barndom. (Foto: Lotte Lemche)
– Mine forældre blev skilt, da jeg var fire år. Jeg voksede op som enebarn med en karrieremor og min stedfar. Min biologiske far boede i England det meste af min barndom. Det var lidt sparsomt med familielivet i min barndom – så jeg drømte altid om at blive voksen og lave min egen familie med den tryghed, varme og kontakt, jeg selv manglede, som barn.
Slidt op
I det travle liv, der kostede på familiefronten, var Klaus Pagh skuespiller og teaterchef i en tid, hvor pengene væltede ind, tobakstågerne hang overalt, og hvor der blev hældt masser af alkohol indenbords.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Pagh elskede at flytte, så han kunne indrette sig på ny. Derfor pinte det ham, at ingen ville købe villaen i Hellerup. Men efter flere år lykkedes det – og til nogenlunde samme pris, som han selv havde betalt. (Foto: Thomas Laursen)
Selv om Pagh langtfra var den tørstigste i showbiz-branchen, så nøjedes han i de senere år med kaffe som stimulans, men hans krop var ved at være slidt op. En blodprop i hjertet, kræft i tyktarmen, en betændt bugspytkirtel og en bortopereret galdeblære krydret med et svigtende syn og problemer med at gå, betød at livslysten i perioder forsvandt.
Den store kærlighed
Der var mange damer gennem svingdøren hos Klaus Pagh, og han nåede at blive gift hele tre gange. Som nævnt fik han og Sonja Oppenhagen datteren Anne Sammen. I ægteskabet med Ida von Han fik han sønnen Peter og i forholdet med Karema Hviid, fik han sønnen Isak.
Men den 45 år yngre thailandske skønhed Usanee – i daglig tale kaldet Nancy – blev Klaus Paghs store kærlighed.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Lejlighed til Nancy
For fem år siden betalte Klaus Pagh halvanden million kroner for en toværelsers lejlighed i Sundby på Amager. Hans søn Peter Frederik, 27, flyttede ind, men i november, få uger før sin død, overdrog Klaus Pagh lejligheden til sin hustru Nancy, der nu er registreret som ejer.
Det betyder, at hvis Klaus Paghs lejlighed i Hellerup i forbindelse med delingen af arven skal sælges, så har den afdøde teaterboss sørget for, at Nancy og hendes datter har en bolig til rådighed – ganske vist ikke i det fine Hellerup, men til gengæld tæt på lufthavnen. (Foto: Gregers Overvad)
De giftede sig for 13 år siden, og han adopterede hendes nu 16-årige datter, Pawarisa.
Et sidste farvel til Klaus Pagh: - De bedste historier er nu i himlen
Taknemmeligheden over, at Nancy blev hos ham trods sygdom og svækkelse, var enorm.
Artiklen fortsætter under billedet ...
– Uden Nancy var jeg død, lød det ofte fra Klaus Pagh, hvis hustru betød, at han havde noget at stå op til. (Foto: Martin Høien)
– Uden Nancy var jeg død, sagde han ofte.
Og hun gjorde, hvad hun kunne, men nu kan hun desværre ikke gøre mere for sin elskede Klaus.
Klaus Pagh til Lise Nørgaard: Jeg kommer efter dig