Kakerlakker og lun tun: Dansk sushi-kæde får flere sure smileys
Fire sure smileys. Sådan lød dommen fra Fødevarestyrelsen, da de besøgte fem ud af ni af kæden Karma Sushis filialer rundt om i landet 27. april.
Det er deres restauranter på Ved Stranden i Aalborg, Lodsgade i Frederikshavn samt Trianglen og Nyhavn i København, der fik sig et styks sur smiley ved de ordinære kontroller.
Dog har afdelingen i Nyhavn fået rettet mundvigen til en glad smiley efter et ekstra kontrolbesøg 17. maj.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Karma Sushi Trianglen er en af kædens restauranter, der har fået en sur smiley. (Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix)
Døde kakerlakker
Hos Karma Sushi Trianglen flød det med døde kakerlakker. Blandt andet i en gastrobakke med vand under opvaskebordet, som er i forbindelse med køkkenet.
Der var ekskrementer og endnu flere døde kakerlakker bag sæbedispenserne, i hyldeknægte og bag en opslagstavle.
Også i et vinkøleskab i kælderen og i et rum, hvor der opbevares drikkevare, lå der flere døde kakerlakker.
Der blev også fundet nogle få levende kakerlakker i en opsat fælde.
"Virksomheden oplyser at de har bekæmpet disse og er opmærksom på problemet, men det er et generelt problem for bygningen", står der i rapporten.
Stor bøde
Men under kontrolbesøget hos Karma Sushi på Trianglen er det ikke forholdene på restauranten, der bliver slået hårdest ned på.
Der vanker nemlig en bøde på 10.000 kroner for ulovlig markedsføring med sygdomsanprisninger.
For på karmasushi.dk under fangerne "info" og "kort om sushi" står der en række sygdomsanprisninger om sushi.
Problemet er bare, at det ikke er lovligt at anprise fødevare med egenskaber vedrørende forebyggelse, behandling og helbredelse af en menneskelig sygdom eller give indtryk af sådanne egenskaber.
Det er nu fjernet fra hjemmesiden, men blandt andet stod der, at "tangens omega-3-fedtsyrer reducerer kolesterol i blodkarrene. Danske og internationale forskningsprojekter tyder også på, at tang virker cancerhæmmende i dyreforsøg og cellekultur".
Den bøde er ikke faldet i god jord hos kædens ejer, Morten Hansson. Til TV 2 Lorry fortæller han, at han nægter at betale bøden. Det gjorde han også, da der i marts blev fundet kakerlakker i filialen i Nyhavn.
- Der er endnu engang indgivet klage. Men som alle de andre gange, jeg gør modstand overfor deres bøllemetoder, sker der ingenting, skriver Morten Hansson i en mail til TV 2 Lorry.
For varm tun
Men det var altså ikke kun på Trianglen, at den var gal. Hos restauranten i Frederikshavn var der gået fisk i køleskuffen.
Optøet fisk må max opbevares ved to grader, men i køleskuffen, hvor der lå to pakker letrøget maki tun, surimi og maki laks i vakuumposer, blev der målt 5,6 grader i tunen.
- Det var samme problem vi havde ved sidste kontrolbesøg, vi prøver at få det til virke, lyder det fra virksomheden under kontrollen, står der i rapporten.
Desuden var der fedtet og snavset flere steder.
fordærvet fisk
Filialen i Aalborg var den blandt andet gal på det bord, hvor sushien rulles. Der lå brugt flamingo, der kunne være låg fra fiskekasser, under plastskærebrætter.
Da pladerne blev løftet, kom der en kraftig luft af fordærvet fisk.
"Virksomheden havde følgende bemærkninger: Vedr. flamingoplader: "må vi ikke bruge dem"," står der i rapporten.
Desuden var det opsat et elitesmiley-mærkat, der slet ikke hørte til restauranten.