13 ting du (måske) ikke vidste om Roskilde Festival
Nu lyder startskuddet for alvor til dette års Roskilde Festival. I dag åbner festivalpladsen nemlig - og musikken og festen kan for alvor gå igang.
Igen i år samles mere end 100.000 mennesker på Dyrskuepladsen ved Roskilde i otte dage for at feste og høre musik - måske i en pøl af øl-dunstende mudder, hvis vejrguderne ikke forkæler festivalgæsterne med godt vejr.
Men hvor meget ved vi egentlig om Nordens største musikfestival?
SE og HØR har samlet 11 sjove - og måske overraskende - facts:
1) Der er gode chancer for at score på Roskilde. I 2015 bestod 56% af publikum af singler.
2) Hele festivalområdet strækker sig over 2.500.000 m2. Det svarer til cirka 350 fodboldbaner, så der er altså god grund til at medbringe gode travesko.
3) I 2012 havde alle festivalens opstillede pissoirs en længde på tilsammen 850 meter. På det tidspunkt var det verdens længste urinal. I 2015 fik man ideen til at udnytte gæsternes tis til at producere øl til de kommende festivaler. Pis spiller altså en ikke ubetydelig rolle på festivalens budget. Lækkert!
4) På festivalens toiletter blev der brugt 3.500 kilometer toiletpapir i 2012. Dette svarer til afstanden mellem København og Cairo. Alligevel et stykke må man sige!
5) Holdet bag Roskilde Festivals musikprogram sætter en ære i at finde musik, der repræsenterer hele verden. I år kommer der således musikere fra hele 30 forskellige lande. Heriblandt kunstnere fra Burkina Faso, Slovenien og Thailand.
6) Aldersmæssigt strækker festivalens musikerskare sig også bredt. I år er der et spænd på 62 år. De yngste er bandmedlemmerne fra Liss og kunstneren Aurora, der er 19 år, og den ældste er Hans-Joachim Roedelius fra Mueller Roedelius. Han er 81.
7) Den første Roskilde Festival nogensinde fandt sted i 1971. I år er altså den 46. Roskilde Festival i verdenshistorien.
8) Den første festival blev holdt efter inspiration fra Woodstock i USA og Thylejren. Det første år hed festivalen Sound Festival, og andet år ændrede den navn til Fantasy. Først på sit tredje år fik festivalen sit nuværende navn.
9) I 1971 kostede billetten sølle 30 kroner.
10) Festivalens gæster er tørstige. På sidste års festival blev der skænket én million liter øl. Vin var knapt så populært. Her blev der "kun" skænket 30.000 liter i løbet af festivalens otte dage.
11) Mange øl betyder meget pant. I 2015 blev der samlet mellem syv og otte millioner stykker pant på Roskilde Festivalen.
12) Uden mad og drikke duer helten ikke. Dette gælder også på Roskilde Festival. I 2015 blev der blandt andet brugt 48.611 kilo oksekød og 6.915 kilo hele agurker i festivalens mange madboder.
13) Roskilde Festivals driftsbudget lyder på 195 mio. kroner. Alligevel formår festivalen at donere en stor sum penge til velgørenhed. Siden 70’erne har Roskilde Festival doneret over 270 millioner kroner til gode formål. Og dét er god stil!
Se et galleri fra Roskilde Festivalen gennem tiden herunder:
Roskilde Festival - billeder gennem tiden
Kilder: Roskilde Festival, AOK og TV2.