Nyheder3 timer siden

97-årige Tove lå hjælpeløs på gulvet i timevis: Trykkede seks gange for at få hjælp

Fremover er det ikke ansatte i plejen, der tager imod nødkald fra blandt andet ældre borgere i Aarhus
Tove Dreyer døde desværre kort tid efter faldet. Men hendes barnebarn, Sofie, er trods alt glad for, at der nu bliver taget hånd om problemerne, så andre ældre ikke ender i samme situation som hendes mormor.
Tove Dreyer døde desværre kort tid efter faldet. Men hendes barnebarn, Sofie, er trods alt glad for, at der nu bliver taget hånd om problemerne, så andre ældre ikke ender i samme situation som hendes mormor.
 Privatfoto

Aarhus Kommune åbner tirsdag sin helt egen alarmcentral forbeholdt borgere, der er bevilget et såkaldt nødkald.

Det skriver TV2 Østjylland.

- Det er jo helt fantastisk, at der rent faktisk er blevet gjort noget ved det, og det er blevet taget alvorligt, siger Sofie Dreyer.

Hun er barnebarn til 97-årige Tove Dreyer, som spiller en tragisk hovedrolle debatten om Aarhus Kommunes gamle nødkaldsordning.

Det brød ud i lys lue i begyndelsen af 2023, hvor TV2 Østjylland fortalte om Tove Dreyer, der lå hjælpeløs på gulvet i sin lejlighed i syv timer.

På trods af, at hun havde trykket seks gange på sit nødkald, og at plejen flere gange kvitterede for kaldene.

- Hun fortalte mig også, at hun havde trykket så mange gange, at hun til sidst gav op og tænkte; jeg dør af det her, der kommer ingen for at hjælpe mig, sagde barnebarnet dengang.

Tove Dreyer døde kort efter faldet.

Sofie Dreyer klagede efter sin mormors død til Styrelsen for Patientklager, og styrelsen gav i januar i år familien medhold i, at der ikke blev reageret tilstrækkeligt på Tove Dreyers kald efter hjælp.

- Vi er enormt kede af det. Vi levede ikke op til de standarder, som vi gerne vil leve op til og de normer, der er for det her område, sagde Jens Bejer Damgaard, der er forvaltningschef i Pleje- og rehabilitering i Aarhus Kommune, dengang.

Aarhus Kommune har tidligere sagt, at der i Tove Dreyer-sagen var tale om menneskelige fejl. Men konsekvensen er nu, at det ikke længere er det travle plejepersonale, der skal håndtere opkaldene.

De håndteres i stedet centralt, og så sendes der hjælp til den enkelte borger, hvis der er behov for det.

- Men jeg håber i hvert fald, at det mindsker chancen for at det nogensinde kommer til at ske igen, siger Sofie Dreyer.

I opstartsfasen vil Østjyllands Brandvæsen håndtere alarmopkaldene. På sigt er det dog planen, at nødkaldscentralen skal have til huse i Aarhus Kommunes bygninger på Grøndalsvej i Viby.

Der er i første omgang afsat tre millioner kroner til den nye ordning.

Sponsoreret indhold