Åbenhjertig Ulla Essendrop: Jeg var forældreløs
Den nye vært på Aftenshowet, Ulla Essendrop, er taknemmelig. Særligt for at hun som tre-årig blev adopteret fra indisk forældreløshed til et privilegeret liv i Danmark. Hun fortæller her historien til SØNDAG.
LÆS OGSÅ: Louise Wolff er ikke til offerrollen på trods af en hård barndom - læs SØNDAGs interview her (link fjernet).
Ulla Essendrop tænker på sig selv som dansker og har gjort det hele sit liv, hun er altid blevet opfattet som dansker af andre, og især når hun snakker hurtigt, har stemmen charmerende spor af en nordjysk dialekt. Selv om det er adskillige år siden, hun flyttede derfra, kan man indimellem stadig høre, at hun voksede op uden for Aalborg. I »et ganske almindeligt rabarberkvarter«, som hun siger om barndommens parcelhuskvarter i Skalborg.
LÆS OGSÅ: Sisse Fisker efter år i smertehelvede: Troede jeg var hypokonder! Læs det hele på Søndag.dk (link fjernet).
Værten på DR's »Aftenshowet« siden 1. februar i år har samtidig altid vidst, at hun er adoptivbarn og født i Indien. Den 38-årige studievært kom til Danmark, da hun var knap tre år. Hendes forældre adopterede hende fra et indisk børnehjem, der tog sig af hende, efter at hun som spæd var blevet efterladt foran et hospital.
Adoptionens betydning fik ny dybde for hende, da hun i 2013 var en af værterne ved Danmarksindsamlingen på Danmarks Radio. Det blev yderligere understreget, da hun i 2014 var telefonpasser under Danmarksindsamlingen, som det år havde fokus på forældreløse børn:
- Det var et wake-up call, for det kunne lige så godt have været mig. Jeg var forældreløs i to år og ni måneder. Hvis ikke jeg var kommet på børnehjemmet og var blevet adopteret til Danmark, var jeg måske ikke blevet 38 år. Mange forældreløse børn i Indien har ingen fremtid. De overlever, til de ikke overlever mere. Jeg har været heldig at overleve, siger hun til SØNDAG.
LÆS OGSÅ: Kaya Brüel: Der var ikke plads til mig i min mors liv. Læs interviewet her (link fjernet).
Som pige i Indien ville Ulla Essendrop have været endnu mere udsat end en forældreløs dreng. I Indien rangerer piger lavt i hierarkiet sammenlignet med drenge, og voldtægtsforbrydelser er hverdag. Indimellem tænker hun på, hvordan det kunne være gået hende, hvis hun ikke var blevet adopteret:
- Hvad sker der med forældreløse piger i Indien? Hvad bliver de brugt til? Selv hvis de er så heldige at komme på børnehjem, kan de jo ikke blive der for evigt? De spørgsmål har jeg brugt en del kræfter på ikke at spekulere for meget over. Det er for tungt. I stedet er jeg hver eneste dag taknemmelig over, at jeg overhovedet kom til Danmark, siger hun til SØNDAG.