Nyheder17. november 2014

Anmelderne efter sjette afsnit: Nu gik det da helt galt for ’1864’

Flere anmeldere kritiserer seriens fantasy-elementer
Af af
Især Johans
Især Johans
 spillet af Søren Malling



Ole Bornedals stort anlagte DR-epos, '1864', har ikke just fået anmelderne til at falde i svime af begejstring. Faktisk har serien, der er den dyreste TV-produktion herhjemme nogensinde, flere gange fået kritik for sin skildring af slaget ved Dybbøl.

Og kritikken blev endnu engang luftet efter søndagens afsnit, hvor specielt én scene fik anmelderne til at ryste på hovedet: Scenen hvor Johan (spillet af Søren Malling) på mystisk vis kunne bore sin næve gennem Lausts (spillet af Jakob Oftebro) brystkasse, fiske en isklump op og fodre den dødssyge soldat med den - og vupti, så var Laust igen i hopla og klar til kamp.

LÆS OGSÅ: '1864'-skuespiller: Derfor sagde jeg 'Det sagde hun også i går'

- Denne pavlovske godhedsrefleks forsvinder dog hurtigt igen og er helt elimineret ind til det inderste af knoglemarven i det øjeblik, Søren Mallings karakter Johan med sin bare hånd hiver en istap ud af brystet på den lungesyge Laust. Der må man bare se sig lammet af forbløffelse, skriver Jyllands-Postens anmelder Nanna Frank Rasmussen, som kvitterer med to stjerner og tilføjer:

- Hvad den efterfølgende bloderotiske kærtegning af Lausts læber med isterningen skal gøre godt for, er uden for min fattevidde. Helt målløst kan man altså konstatere, at der nu går både 'X-Files' og '9½ uge' i krigshistorien.

Også Ekstra Bladets anmelder, Henrik Queitsch, er i chok over fantasy-elementet:

- Efter hypnosescenen sidste søndag gik det da helt galt her i afsnit 6, hvor Søren Mallings Johan nu ikke længere blot er clairvoyant, men som en anden Jesus-figur kan helbrede ved ikke blot håndspålæggelse, men simpelthen ved at bore sin næve ind gennem Lausts brystkasse og trække sygdommen ud i form af en isklump. Hvorefter Laust i den næste scene igen er klar ved fronten. Så har man set det med', skriver Henrik Queitsch, som kun kunne finde to stjerner frem og tilføjede:

LÆS OGSÅ: Inden aftenens premiere: Så vild er kritikken af '1864'

- Bortset fra at det komplet underminerer det minimum af indlevelse nogen eventuelt måtte sidde tilbage med - selv om det efterhånden er svært at tro - virker dette magiske element først og fremmest som slap skrivning. Enten en ubehjælpsom fantasy-nødløsning for at drive handlingen videre eller også en ualmindelig klodset placeret verfremdungseffekt.

Berlingskes anmelder er en tand mere gavmild og giver tre stjerner. Dog er der flere ting, der ikke fungerer i serien, skriver Jesper Eising i sin anmeldelse, som han har valgt at give overskriften 'Nu holder Inge i det mindste kæft. Næsten!'.

LÆS OGSÅ: Seerne straffer '1864'

- Man sidder stadig tilbage med en fornemmelse af skønne spildte kræfter, af hvor gribende og medrivende en serie »1864« kunne have været, hvis skuespillerne og det imponerende production design - kulisserne, kostumerne, statisterne - var blevet brugt til at gestalte mere end et middelmådigt manuskript, skriver Jesper Eising, der dog er glad for, at fortællestemme Inge ikke længere fylder så meget i serien:

- Fortælleren Inge, som indtil nu har sovset lydsiden til, holder stort set sin kæft. Kun i starten og i slutningen udlægger hun teksten - det er stadig to gange for meget, men vi får næsten 45 minutters reelt TV-drama uden distraherende regibemærkninger.

Her kan du læse hele Ekstra Bladets anmeldelse

Her kna du læse hele Jyllands-Postens anmeldelse

Her kan du læse hele Berlingskes anmeldelse

Sponsoreret indhold