Nyheder30. august 2023

Annamaria har ikke set sine venner i 2 år: - Jeg ligger i sengen 22 timer i døgnet

Annamaria Bredgaard Lassen lider af den alvorlige sygdom ME - hun føler sig svigtet af det danske sundhedsvæsen
Annamaria Bredgaard Lassen er sengeliggende 22 timer i døgnet.
Annamaria Bredgaard Lassen er sengeliggende 22 timer i døgnet.
 Privatfoto

Kender du mere til sagen? Så hører vi gerne fra dig. Skriv en fortrolig mail til journalisterne på saad@sh.dk

LÆS OGSÅ: Ditte lider af sygdommen fra helvede: – Jeg kommer til at bo på min sofa

- Sidste gang, jeg så en veninde, var tilbage i 2021. Der kunne jeg lige have besøg af hende i 45 minutter, mere kunne jeg ikke klare.

Sådan fortæller 34-årige Annamaria Bredgaard Lassen til SE og HØR om livet som ME-patient i svær grad.

Myalgisk encephalomyelitis (ME) er en neurologisk og immunologisk sygdom, der rammer flere af kroppens systemer. Også hjerne, mave-tarmflora og cellernes energiproduktion indgår i sygdommen ifølge ME Foreningen.

Udover ME har Annamaria sclerose, hvilket hun i dag er tilkendt førtidspension for. Hun er dog blevet frataget sin sclerosemedicin, da ME'en forhindrer hende i at komme til undersøgelser på scleroseklinikken, fortæller hun.

Annamaria Bredgaard Lassen blev sengeliggende fra den ene dag til den anden.
Annamaria Bredgaard Lassen blev sengeliggende fra den ene dag til den anden.
 Privatfoto

Før Annamaria blev diagnosticeret med ME, kunne hun stå på rulleskøjter hele dagen, tegne i timevis, være social, bage kager og ikke mindst klare sig selv.

Men efter ME-diagnosen bor Annamaria i sin seng og er isoleret fra omverdenen. Hun har ikke set andre end sin allernærmeste familie i årevis, da sygdommen ikke tillader det.

- Jeg blev sengeliggende fra den ene dag til den anden. Jeg ligger i min seng 22 timer i døgnet. Jeg får at vide fra mange, at det er utroligt, jeg ikke har fået en depression endnu.

- De siger, jeg klarer det godt, og det gør jeg også. Mit store ønske er blot at blive rask igen en skønne dag, fortæller Annamaria til SE og HØR.

ME Foreningen: Brug ME-diagnosen

SE og HØR har været i kontakt med ME Foreningen, der kæmper for, at Sundhedsstyrelsen vil skille ME fra funktionelle lidelser og anerkende ME som selvstændig sygdom.

ME Foreningen ønsker, at der sikres ME-specialiseret udredning og behandling i Danmark til de godt og vel 17.000 patienter, der ifølge foreningen i mange år har stået helt uden virksomt tilbud i sundheds- og socialvæsenet.

– Jeg synes, det er vigtigt, at man stopper ME-behandling, der rent videnskabeligt skader patienterne, fortæller formand i ME Foreningen, Line Vind.

– Det er vigtigt, at Sundhedsstyrelsen begynder at bruge ME-diagnosen, så man kan sammenligne og trække på internationale studier, da vores patienter ønsker behandling svarende til international standard.

Afsluttende understreger Line Vind, at ME-patienterne ønsker behandling og udredning for ME, der passer til dem. Som kan gennemføres, uden deres tilstand forværres.

Annamaria siger videre, at hun på grund af ME har en nedsat energiproduktion. Derfor er det særdeles hårdt for hende at have social kontakt med andre mennesker.

- Jeg kan kun tåle et besøg fra hjemmeplejen om dagen. Har jeg mere social kontakt end det, bliver jeg mere syg.

- Jeg får det frygteligt, og det kan forværre sygdommen permanent, fortæller Annamaria.

Den nedsatte energiproduktion har blandt andet betydet, at Annamaria kun kan få besøg af sin mor og søster en gang om måneden.

Og det er to år siden, at Annamaria senest fik besøg af en veninde.

Annamaria savner at være blandt venner og familie. Så meget, at hun ikke kan se på det længere.

- På Facebook har jeg desværre været nødt til at stoppe med at følge fleste venner på Facebook. Jeg kan ikke holde ud at se det liv, som jeg ikke har, lyder de afsluttende ord fra Annamaria.

I Danmark anbefaler Sundhedstyrelsen, at patienter behandles med terapi og særlig træning mod ME.

Men SE og HØR har talt med flere patienter, pårørende og ME Foreningen, der slår fast, at metoden i Danmark forværrer patienters tilstand.

Annamaria Bredgaard Lassen har flyttet køkkenet ind ved siden af sengen for at spare på energien.
Annamaria Bredgaard Lassen har flyttet køkkenet ind ved siden af sengen for at spare på energien.
 Privatfoto

Derudover påpeger en nyere forskningsrapport fra NICE, Storbritanniens nationale institut for sundhedsforskning, også, at den danske model ikke gavner patienterne.

SE og HØR har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, der ikke ønsker at stille op til interview.

I et skriftligt svar oplyser styrelsen, at der ikke findes en behandling, der kan helbrede kronisk træthedssyndrom/ME.

– Gradueret, individuelt tilpasset fysisk træning og kognitiv adfærdsterapi er den bedst dokumenterede behandling af sygdommens symptomer.

– Der er ikke tale om kurativ behandling, men behandling som har til sigte at reducere de negative virkninger af sygdommen som følge af manglende fysisk aktivitet, lyder ordene fra Sundhedsstyrelsen.

Derudover understreger styrelsen, at forskningsrapporten fra NICE har mødt kritik fra en række lægevidenskabelige selskaber og fagfolk på området.

Afsluttende fastslår Sundhedsstyrelsen, at de anser kronisk træthedssyndrom/ME som tilhørende gruppen af funktionelle lidelser, og man vil ikke anerkende ME som en selvstændig sygdom, som massevis af patienter, pårørende og ME Foreningen ønsker.

Annamaria Bredgaard Lassen og andre patienter, som SE og HØR har talt med, får i dag behandling hos den private klinik "Klinik Mehlsen", hvor de selv må punge ud for behandlingen mod ME.

Sponsoreret indhold