Bekræfter godt nyt: Alzheimers-medicin har lovende effekt
Efter årtier med kun få fremskridt i bekæmpelsen af Alzheimers sygdom er der kommet skub i udviklingen.
Et middel udviklet af det amerikanske medicinalselskab Eli Lilly viser i et studie igen, at det sinker udviklingen af hjernesygdommen.
Det skriver Financial Times, efter at endelige resultater af et fase 3-studie mandag er blevet præsenteret på en international konference.
Lægemidlet kan bremse den kognitive svækkelse hos personer med Alzheimers sygdom i et tidligt stadie med omkring 35 procent, bekræfter mandagens offentliggørelse.
For den undergruppe med det mildeste stadie af sygdommen blev den kognitive svækkelse forsinket med op til 60 procent, skriver Washington Post.
– Jo tidligere man får fat i patienterne, desto bedre effekt ser man af dette middel, siger Mark Mintun, Eli Lillys vicepræsident for forskning i neurodegenerering, ifølge det amerikanske medie.
Mandag meddeler Eli Lilly, at en ansøgning om en godkendelse er sendt afsted til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA.
En afgørelse ventes senere på året om midlet, som hedder donanemab.
Midlet er dog langtfra en egentlig kur, og det er heller ikke risikofrit.
Omkring en tredjedel af patienterne fik hjernehævelse, skriver BBC. For de fleste gik det over af sig selv. Men to deltagere – og muligvis også en tredje – døde som følge af hjernehævelse.
1736 personer med en gennemsnitsalder på 73 år deltog i studiet.
Personerne havde milde til moderate symptomer på Alzheimers sygdom. Halvdelen af dem blev behandlet intravenøst en gang om måneden, mens den anden havdel fik placebo i en periode på 18 måneder.
Demens er en række kroniske og ofte fremadskridende sygdomme i hjernen, som fører til tab af intellektuelle funktioner.
Alzheimers er den hyppigst forekommende demenssygdom.
Tal fra danske sundhedsregistre viser ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, at antallet af registrerede demenstilfælde blandt personer på 65 år og derover steg fra cirka 29.600 i 2010 til cirka 38.675 i 2022.
Eli Lilly er blandt de største konkurrenter for danske Novo Nordisk.
Et i USA nyligt godkendt middel fra selskaberne Eisai og Biogen virker på samme måde som donanemab.
Begge er antistofmidler, som gives intravenøst. De virker ved at ramme ophobninger af tilsyneladende skadelige proteiner, såkaldte beta-amyloide plakker.