Bodil Jørgensen: Filmfolk bange for at melde ulykker
Det er godt to år siden, at Bodil Jørgensen var ved at miste livet under optagelserne til en film i 'Far til fire'-serien.
En traktor ført af kollegaen Kurt Ravn gled ned ad et dige og knuste mere eller mindre Bodil Jørgensen, der blandt andet brækkede samtlige ribben og fik skader på nyrer og lever.
Hun har varige men efter ulykken og ender efter al sandsynlighed op med en invaliditetsgrad på mellem 10 og 20 som følge af, at traktore endte oven på hende.
Hun har tilgivet Kurt Ravn, som var plaget af dårlig samvittighed efter den forfærdelige ulykke under filmoptagelserne.
– Han er tilgivet, og det har Kurt og Bodil også snakket om sammen. Det var jo ikke hans skyld. Det er nogle andre, der er skyldige. Det er dem, der siger, at de skal sætte sig op på traktoren, når der ikke er styr på sikkerheden, sagde Bodil Jørgensens mand, filmfotograf Morten Søborg, tidligere i år til SE og HØR.
Både Bodil Jørgensen og hendes mand mener, at sikkerheden på danske filmoptagelser lader meget tilbage at ønske.
Det taler Bodil Jørgensen ud om i Ekstra Bladet mandag og i et program på DR2 mandag aften, hvor Lasse Spang Olsen sætter fokus på sikkerheden på film.
Bodil Jørgensen blev invalid efter ulykke: Du er tilgivet, Kurt
Hun og hendes mand og deres venner i filmbranchen kender ifølge Ekstra Bladet til et utal af eksempler på store og små ulykker på filmoptagelser, og at man sætter børn og almindelige skuespillere til at udføre stunts, som burde udføres af professionelle.
- I kommende 'Far til fire'-film skal børnene river-rafte, og jeg kan blive helt syg ved tanken om, hvordan sikkerheden er. Den slags er naturligvis en stuntopgave, som skal udføres af erfarne folk. Men producenterne tager det ikke alvorligt. 'Der sker jo aldrig noget', siger de. Men det passer ikke. Problemet er, at ulykkerne ikke bliver indberettet, fordi folk er bange for at blive blacklistet, siger Bodil Jørgensen til Ekstra Bladet.
Hun frygter, at et barn eller en vilkårlig voksen filmmedarbejder skal slås ihjel, før sikkerheden tages alvorligt, og mener, at producenterne slækker på sikkerheden for at spare penge.
Bodil Jørgensen blev livsfarligt kvæstet: Her er bøden til filmselskabet
Hos Dansk Skuespillerforbund bekræfter formand, Katja Holm, over for Ekstra Bladet at medlemmernes oplevelse er, at producenterne slækker på sikkerheden, fordi det er dyrt.
Zentropa-boss Peter Aalbæk siger lige ud, at man ikke smider om sig med penge til sikkerhed på filmoptagelser.
- En producent giver sgu da ikke en krone mere ud, end han lovmæssigt er tvunget til, men hertil kommer, at vi i filmverdenen jo også indtil nu har været forskånet for de store ulykker - lige indtil Bodils, siger Peter Aalbæk til Ekstra Bladet.