Krimi22. december 2022

Breve afslører: Der forhandles mellem PET, FE og Samsam

I valgkampen lovede S, V og M at undersøge sagen om Ahmed Samsam, men regeringspartierne har skiftet holdning
Der er forhandlinger i gang mellem PET, FE og Samsam. Det fremgår af dokumenter og breve, som DR og Berlingske er kommet i besiddelse af. 
Der er forhandlinger i gang mellem PET, FE og Samsam. Det fremgår af dokumenter og breve, som DR og Berlingske er kommet i besiddelse af.
 Foto: Luca Piergiovanni/AFP/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har forhandlet med terrordømte Ahmed Samsam, der ifølge flere medier var dansk agent, om et forlig.

Det fremgår af dokumenter og breve, som DR og Berlingske er kommet i besiddelse af.

Det er breve fra Samsams tidligere advokat Thomas Brædder til Samsam i efteråret 2021, som bekræfter forhandlingerne.

Brevene er sendt til Samsam, i forbindelse med at han skiftede advokat.

Samsam blev i 2018 idømt otte års fængsel ved en spansk domstol for at have tilsluttet sig den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

I 2020 blev han udleveret til Danmark. Her afsoner han resten af sin straf i Enner Mark Fængsel i Horsens.

I en overlevering skriver advokat Thomas Brædder, at "modparterne", som er PET og FE, gerne vil mødes med Samsam.

- Vedrørende forhandlinger med vores modparter er status, at de på det seneste møde den 7/9 2021 oplyste, at de ønsker en samtale direkte med dig.

- De kontakter dig snarest i Enner Mark, skriver advokaten ifølge DR og Berlingske.

To dage senere besøgte to personer, "Mads" og "Frederik", Samsam i fængslet. Duoen havde 10.000 kroner i kontanter med til Samsam.

Ifølge Berlingskes oplysninger var der tale om Samsams tidligere kildeførere fra FE.

Ifølge DR's oplysninger er "Mads" og "Frederik" ansat i FE, men både FE og PET har været involveret i forhandlingerne om et forlig.

Samsam har erkendt, at han rejste til Syrien i 2013 og 2014. Men han gjorde det på vegne af de danske efterretningstjenester for at spionere for Danmark, har han forklaret.

Berlingske og DR Nyheder har på baggrund af anonyme kilder tidligere beskrevet, hvordan Samsam skulle være blevet hvervet af danske efterretningstjenester.

Sagen om Samsam var en del af valgkampen i Danmark. Men efterfølgende har regeringspartierne ikke fundet det nødvendigt at undersøge sagen yderligere.

De tre regeringspartier - Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne - havde under valgkampen ellers lovet, at Samsam-sagen blev en del af en kommende undersøgelse af FE. Men det er ikke sket alligevel.

I regeringsgrundlaget står der, at der skal nedsættes en kommission, som skal undersøge hjemsendelserne af medarbejdere i FE.

FE har ingen kommentarer til de nye dokumenter, som er kommet frem, skriver både DR og Berlingske.

PET har ingen kommentarer til DR, mens Berlingske arbejder på at få en kommentar.

Ifølge Erbil Kaya, der er advokat for Samsam i dag, er det nu bekræftet, at der har været forhandlinger mellem Samsam og efterretningstjenesterne om et forlig.

- For mig at se bliver det her "the smoking gun" og ret afgørende . Det kan gå hen og blive et vendepunkt, siger Kaya til DR.

Sponsoreret indhold