Choksag rammer Det Kongelige Teater: 139 ansatte klager over krænkelser
139 ansatte, altså knap hver fjerde i undersøgelsen, svarer i Det Kongelige Teaters årlige trivselsmåling, at de har været udsat for krænkende adfærd i løbet af de seneste 12 måneder.
Det viser en intern årlig trivselsmåling, som RADIO IIII er i besiddelse af.
I undersøgelsen beskrives krænkende adfærd ved, at ”en eller flere personer groft eller gentagne gange udsætter andre personer for en adfærd, som af disse personer opfattes som nedværdigende."
- Målingen viser, at vi kan se, der er noget positiv fremgang, (siden seneste trivselsmåling i 2023, red.) men undersøgelsen viser også der, hvor vi kan forbedre os og gøre tingene bedre, og en af de steder, er krænkende adfærd, siger Louise Lee Leth, HR-direktør på Det Kongelige Teater.
- Du tolker en undersøgelse, der viser, at knap hver fjerde fortæller, at de har været udsat for krænkende handlinger som at I er på rette vej?
- Ja, altså, man kan sige, det er klart, at når vi taler om krænkende adfærd, så skal der ikke være tvivl om, at vi tager det virkelig alvorligt og har et stærkt fokus på det, siger hun.
Mere end hver tredje af dem, der i den nye måling svarer, at de har oplevet krænkende adfærd, fortæller, at de har oplevet det fra en leder, men HR-direktøren på Det Kongelige Teater vil ikke svare på, om det har haft nogle konsekvenser for nogen ledende medarbejdere.
- Det kan og vil jeg af gode grunde ikke udtale mig om.
- Vi har et hovedfokus på at forebygge krænkende adfærd, og lære at gøre tingene bedre, så det er det fokus, vi har, men det er klart, at ligesom alle andre arbejdspladser, så er helt uacceptabel adfærd ikke velkommen, men igen - vi vil gerne have fokus på det at lære og forebygge.
- Hvorfor vil du ikke svare på, om det har haft nogle konsekvenser for nogen ledere? Må du ikke sige det, og i så fald hvorfor ikke?
- Jeg tænker slet ikke, det giver mening. Jeg vil og kan slet ikke udtale mig om personalesager i den her sammenhæng.
Det Kongelige Teater ligger fortsat over landsgennemsnittet for oplevet krænkende adfærd på arbejdspladsen. I 2022 var det ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 22 procent af danske lønmodtagere, der oplever krænkende adfærd på arbejdspladsen, hvilket er en procentpoint mindre end Det Kongelige Teater.
Medarbejderne på Det Kongelige Teater oplever altså fortsat mere krænkende adfærd end gennemsnittet. HR-direktør Louise Lee Leth hæfter sig dog ved, at Det Kongelige Teater har set en fremgang siden den seneste store trivselsmåling i 2023.
- På trods af, at den her måling ikke er fuldstændig sammenlignelig med den mere dybdegående undersøgelse, vi fik lavet i 2023, så viser målingen, at der har været en positiv tendens, og at der er færre, der oplever krænkende adfærd, siger Louise Lee Leth.
Tallene kommer i kølvandet på en årrække med historier om trivselsudfordringer på Det Kongelige Teater. Politiken har blandt andet bragt en hel artikelserie, hvor man blandt andet kan læse, hvordan 17 elever helt ned til 9-års alderen fortæller, hvordan deres tid på balletskolen, der ligger under Det Kongelige Teater, resulterede i spiseforstyrrelser.
RADIO IIII har også forsøgt at få et interview med bestyrelsesformand Lars Barfoed om tallene, men han ønsker ikke at stille op, skriver han i en mail og henviser til den daglige ledelse.
Det Kongelige Teater modtager i 2024 542 millioner kroner i statsstøtte.