Christian Tafdrup: Jeg følte mig kastreret og reduceret
Drømmen var at vise filmen på de prominente filmfestivaler i Venedig, Berlin og Cannes.
Men efter at have indsendt sin nye film "En frygtelig kvinde" til de tre toneangivende festivaler stod filminstruktør og skuespiller Christian Tafdrup med tre afslag i hånden.
Mangler du den perfekte julegave? Køb den her på ét minut!
- Vi fik et brev fra Berlin Filmfestival, hvor der stod, at de godt kunne lide filmen, og de roste den helt vildt, men at den på ingen måde kunne komme igennem der, fordi det var en forfærdelig titel.
- De vidste ikke, om vi mente det og bare var nogle dumme svin, eller om det var med et glimt i øjet. De skrev, at dansk humor er dansk humor, og at humor ikke kan oversættes. Det er noget pis, synes jeg. Men mange af de festivaler er jo super politisk korrekte, siger Christian Tafdrup om filmen, der handler om et parforhold set gennem mandens øjne.
Han var på forhånd blevet advaret mod at kalde filmen "En frygtelig kvinde", og udlandets reaktioner på filmens titel og tema har været stærke, fortæller Christian Tafdrup, som alligevel er glad for, at han holdt fast.
Mangler du den perfekte julegave? Køb den her på ét minut!
- Det er en film, som godt må gå over grænsen. Den må godt provokere. Film må ikke være en metervare eller noget, som vi alle sammen kan blive enige om og lune os ved. Det hader jeg, forklarer han.
Titlen "En frygtelig kvinde" kommer direkte fra en af Christians Tafdrups private dagbøger.
I takt med at der kom flere lys på lagkagen, lagde den 39-årige instruktør nemlig mærke til, at et bestemt emne begyndte at fylde siderne i hans dagbøger ud: Parforholdet.
- Det var, som om at det altid var, når jeg var i et parforhold, at jeg blev virkelig dybt frustreret over, hvad der skete med mig.
Mangler du den perfekte julegave? Køb den her på ét minut!
- Jeg følte lidt, at jeg gik fra at være et rimelig frit, selvstændigt og sjovt menneske, til at jeg havde en følelse af at blive kastreret, miste min maskulinitet og blive reduceret til noget, jeg ikke var, men som min kæreste gerne ville have, at jeg skulle være, forklarer Christian Tafdrup, som for nogle år siden genlæste sin gamle dagbog.
Indholdet var lige dele hysterisk morsomt og rædsomt, og fundamentet var oplagt til at bygge videre på, mente han.
Sammen med sin bror, Mads Tafdrup, begyndte filminstruktøren at arbejde på manuskriptet, og det blev et studie i parforholdet.
- Jeg begyndte at betragte, hvordan par handler ind, og hvordan manden nærmest er angst for at vælge den forkerte yoghurt.
Mangler du den perfekte julegave? Køb den her på ét minut!
- Vi ville lave en film om nogle af de mere generelle strukturer, som alle mænd oplever, men som måske er lidt svære at snakke om, men som i bund og grund er undertrykkende. Jeg så på mine egne venner og min brors venner, og alle havde lidt samme historier, siger Christian Tafdrup og understreger, at filmen ikke er biografisk.
- Vi har skabt et fiktivt forhold, der er ikke nogen af mine ekskærester, som kan sige: "det er mig", men jeg tror nok, at de vil kunne genkende elementer.
Intentionen med filmen har aldrig været et at skabe politisk indspark i kønsdebatten. Tværtimod håber Christian Tafdrup, at filmen kan ramme ned i sin helt centrale kerne: Parforholdet.
- Helt privat håber jeg et sted, at kvinder kan lære at tale lidt pænere til deres mænd, og at mænd kan lære at blive bedre til at sige fra.
"En frygtelig kvinde" får premiere 25. december.