Claus får ikke livslang erstatning for AstraZeneca-vaccinen
Siden 51-årige Claus Mørch i februar 2021 modtog AstraZeneca-vaccinen som frontpersonale på et bosted for børn, har han lidt af kronisk høj feber, muskelsmerter og intens træthed.
Men på trods af at specialister fra Aarhus Universitetshospital mener, at hans symptomer skyldes vaccinen, så bliver det afvist af Ankestyrelsen. Og det blokerer for, at Claus Mørch kan få en livslang erstatning, fortæller han til nyhedsprogrammet "Reporterne" på 24syv:
– Min tiltro til det offentlige er væk, og jeg mangler, at staten opfører sig ordentligt i den her sag og ikke overlegent, lyder det fra Claus Mørch, der både var skolelærer og socialpædagog, men nu er førtidspensioneret grundet sine lidelser.
Styrelse afviste lægevurderinger
I løbet af de seneste to år har Claus Mørch været gennem et system, hvor både Patienterstatningen og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) i overensstemmelse med lægerne fra Aarhus Universitetshospital har konkluderet, at hans symptomer skyldes AstraZeneca-vaccinen.
Det fremgår af diverse dokumenter og journaler, som 24syv har indsigt i.
Derfor kom afvisningen fra Ankestyrelsen også bag på Claus Mørch og hans advokat Theresa Dam Andersen:
– Man kan ikke andet end tænke, at Ankestyrelsen afviser sagen, fordi staten har gennemført millioner af vacciner, og hvis mange har fået skader, kan det blive uoverskueligt økonomisk, siger advokat Theresa Dam Andersen.
Patientforening kritiserer forløbet
Sagen ender hos Ankestyrelsens egne lægekonsulenter, fordi Claus Mørch i efteråret 2022 ønsker en højere erstatning. I styrelsen giver først én neurolog medhold i, at skaderne kan henføres til vaccinen, og at Claus Mørch skal have mere i erstatning.
Ankestyrelsen sender dernæst sagen i “second opinion” hos en anden neurolog. Uden at have mødt Claus Mørch konkluderer denne neurolog i december 2022 på baggrund af journaler, at symptomerne må skyldes andre forhold end vaccinen, og at han derfor ikke har krav på erstatning.
I et skriftligt svar skriver Ankestyrelsen, at deres beslutning hviler på “en meget udførlig lægefaglig vurdering”, og at de ikke har yderligere at tilføje.
Hos Foreningen for Autoimmune Sygdomme er landsformand Bente Buus Nielsen kritisk over for, at Ankestyrelsens lægekonsulent har lavet vurderingen uden at have fysisk undersøgt Claus Mørch. Hun overvejer nu at tage sagen op med Folketingets sundhedsordførere.
– Vi håber, at man kan få Sundhedsministeriet til at kigge på det her med seriøse øjne. Ankestyrelsens beslutning giver ingen mening, når en mand er blevet så syg, at han ikke er i stand til at passe et arbejde, siger hun.