D-A-D: Fra hovedløse drenge til seriøs forretning
Med hits som "Bad Craziness" og "Grow or Pay" satte Jesper Binzer fra midten af 1980'erne rockmusikken i centrum med bandet D-A-D.
I år er det 30 år siden, bandet udkom med deres debutalbum, men rocken er stadig et hjertebarn for den langhårede forsanger, der søndag har premiere på programmet "myRock myWay" på radiostationen myRock.
I den anledning dykker han ned i bandets lange historie og afslører hvordan, det er lykkedes at holde karrieren på rette spor på trods af de mange fristelser, der følger med livet som rockstjerne.
- Vi har været så heldige, at vi har fået lov til at være D-A-D i så mange år. Hemmeligheden er, at der ligger en arbejdsmoral og en fornuft inde bag ved det hele. Det handler om at finde balancen mellem kunstner og stofmisbruger, siger Jesper Binzer.
Tiden inden gennembrudsalbummet var nemlig i høj grad domineret af sprut, sex og stoffer.
Det var først efter bandets tredje album og gennembrud, "No Fuel Left for the Pilgrims", der udkom i 1989, at bandmedlemmerne begyndte at tage rollen som kunstnere alvorligt, fortæller Jesper Binzer.
- Efter "No Fuel Left for the Pilgrims" blev der en form for faglighed og kultur, siger han og uddyber:
- Vi gik fra at være nogle hovedløse drenge til pludselig skulle sidde med kontrakter, pligter og deadlines. Fra at være i en helt fri børnehave skulle vi pludselig til at lave lektier, siger Jesper Binzer.
D-A-D måtte stoppe koncert efter uheld
Han var selv kun i starten af 20'erne, da det for alvor begyndte at tage fart for D-A-D, men undervejs i eventyret var han nødt til at blive voksen.
- Hvis man skal bevare den magi, som der vitterligt er, indtil man er 27, så skal man altså drikke rigtig meget og tage rigtig mange stoffer.
- Når man så fylder 27 er det som om, der er en periode i ens liv, der stopper: Bum, så vågner du, og hvad vil du? Jeg kan huske, at D-A-D på det tidspunkt blev til et arbejde, men på den gode måde, siger den langhårede rockmusiker.
D-A-D: 25 års umodenhed
Det var dog ikke kun en dans på roser at gøre hobbyen og venskabet med de andre bandmedlemmer til en decideret forretning. Mellem udgivelsen af "No Fuel Left for the Pilgrims", da Jesper Binzer var 24, og frem til hans 27-års fødselsdag oplevede han, at han mistede gejsten.
- Det eneste, jeg kunne finde ud af, var at gå ned i t-shirt-boden og spørge, hvor mange t-shirts der var blevet solgt efter hver koncert. Det var det eneste, der kunne fylde det der hul i maven - og det kunne det ikke alligevel, fortæller Jesper Binzer åbenhjertigt.
- Den ungdommelige glædes retningsløshed var i stedet blevet til et krav om, at det skulle give mening, og det gav et hul i maven, som jeg forsøgte at fylde med salgstal og t-shirt-salg - en merkantil tilfredsstillelse. Det var mærkeligt, fortæller Jesper Binzer.
Rocksangeren fortæller, at det, han i dag fylder hullet med, er almindelige, menneskelige værdier:
- Som børn og kærlighed og sådan noget der, ikk'? Jeg har fået flere ansvarsområder end bare at få taget mål til nye læderbukser, griner Jesper Binzer.
Programmet "myRockmyWay" har premiere søndag og bliver sendt klokken 14.00.