Nyheder25. januar 2024 (opd. 5. september 2024)

Danskernes brug af sociale medier er faldet

Faldet af brugen af sociale medier sker for andet år i træk
Danskerne har især været mindre på Facebook.
Danskerne har især været mindre på Facebook.
 Foto: Richard Drew/AP/Ritzau Scanpix

Borgernes brug af sociale medier - især Facebook - er faldet i 2023. Og derfor vurderer DR's medieanalytikere, at 2024 kan blive det år, hvor andelen af borgere i Danmark, der dagligt er på Facebook, ryger ned under 50 procent.

Det viser DR's rapport "Medieudviklingen 2023", der er DRs årlige medieforskningsrapport.

Det er ikke første år, at borgernes forbrug af Facebook falder. For i 2022 brugte 68 procent Facebook dagligt, mens kun 59 procent brugte mediet dagligt i 2023.

Men selv om forbruget falder, er Facebook ifølge adjunkt Jacob Ørmen fra Københavns Universitet, der blandt andet forsker i digitale medier og sociale medier, stadig et medie, som de fleste danskere bruger.

- Facebook er nok stadig det medie, der er mest samlende for danskerne. Det vil sige, at det er der, som flest forskellige danskere er på, siger han.

Tallene viser desuden, at det især var danskere mellem 32 og 46 år, der brugte Facebook dagligt i 2023. Her loggede over 70 procent af gruppen på mediet hver dag, mens kun lidt under 50 procent af de unge var på dagligt.

Og det mener Jacob Ørmen, at der er en god grund til.

- Det er måske det allerførste medie, der for alvor tog fart som et populært socialt medie i Danmark, hvilket var lige da de var unge voksne, siger han.

Også andelen, der i analysen angiver slet ikke at bruge Facebook, er steget fra 14 procent i 2021 til 18 procent i 2023.

Facebook er dog stadig det mest brugte sociale medie i Danmark. Derefter kommer Messenger, som er efterfulgt af billedmediet Instagram.

Det daglige brug af sociale medier er generelt faldet fra 83 procent i 2022 til 77 procent i 2023, viser analysen. Det gælder for danskere mellem 15 og 75 år.

Selv brugen af det populære medie TikTok er ifølge rapporten faldet, da faldet især ses blandt unge og ældre.

Men undersøgelsen viser, at vi fortsat bruger mere end syv timer på medier hver eneste dag. Og her står streaming og traditionelt tv for 45 procent af danskernes tid.

Gennemsnitligt bruger danskerne 90 minutter hver dag på traditionelt tv, mens de i gennemsnit bruger 123 minutter på streaming. Der er derfor sket en stigning i, hvor meget danskerne streamer, da det daglige forbrug i 2022 lå på 112 minutter.

Sociale medier og spil fylder 18 procent af tiden, men her udgør forbruget blandt de 15-24-årige 40 procent.

Derudover udgør radio 14 procent af tiden, mens trykte medier og nyheder på nettet udgør ni procent. Podcast og lydbøger udgør fem procent.

Sponsoreret indhold