Dine penge14. december 2024

Medie: Nyt studie afslører alvorlige fund i plantedrikke

Langtidsholdbare plantedrikke mangler ikke kun næringsværdi, men kan også indeholde kræftfremkaldende stoffer, afslører dansk studie
Plantedrikkene er blevet voldsomt populære de seneste år som et alternativ til mælk. Men det kniber med sundheden, mener danske forskere.
Plantedrikkene er blevet voldsomt populære de seneste år som et alternativ til mælk. Men det kniber med sundheden, mener danske forskere.
 Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: - Baseret på et fuldstændigt falsk grundlag

Et nyt studie fra Københavns Universitet retter nu en skarp kritik mod populære plantedrikke som havredrik, mandeldrik og sojadrik. Ifølge forskerne er disse drikke nemlig langt fra så sunde, som mange tror, skriver B.T.

Det mest opsigtsvækkende fund er, at det kræftfremkaldende stof akrylamid er fundet i nogle af produkterne.

Akrylamid er ellers mest kendt fra fødevarer som pommes frites og småkager. Forskerne er da også overraskede over at finde stoffet i flydende drikke, og en mulig kilde er de ristede mandler, der anvendes i en af plantedrikkene.

- Stoffet er dog målt i så lave niveauer, at det ikke i sig selv er farligt. Men får du lidt af stoffet både her og der fra forskellige produkter, kan du nå op på et niveau, hvor det er sundhedsskadeligt, siger professor Marianne Nissen Lund til B.T..

Anbefalingen er derfor, at plantedrikke opbevares på køl for at reducere mængden af akrylamid.

Der er også et andet problem med plantedrikkene, viser studiet,

For varmebehandlingen, der gør plantedrikke holdbare uden køl, forringer proteinindholdet markant og dermed den ernæringsmæssige kvalitet.

Sponsoreret indhold