Dine penge15. juli 2024 (opd. 5. september 2024)

Nordea svømmer i milliarder: Lander kæmpe overskud

Nordea har i andet kvartal af 2024 tjent cirka 9,7 milliarder kroner. Det viser regnskabet mandag morgen
Nordea har tjent knap 10 milliarder kroner i andet kvartal af 2024.
Nordea har tjent knap 10 milliarder kroner i andet kvartal af 2024.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nordea overgik analytikernes forventninger en spids i andet kvartal i år, hvor banken landede et overskud på 1303 millioner euro.

Det svarer til 9,7 milliarder kroner.

Det er dog en tilbagegang på to procent sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Tilbagegangen er sket på trods af, at renteindtægterne er øget med 73 millioner euro til 1904 millioner euro, ligesom der også er kradset 44 millioner euro mere ind i gebyrer.

Til gengæld er driftsomkostningerne steget med 73 millioner euro til 1278 millioner euro.

Frank Vang-Jensen, der er administrerende direktør i banken, kalder det for et "stærkt" kvartal. Han har en forventning om, at den positive udvikling vil fortsætte i takt med økonomisk bedring i Skandinavien.

- Inflationen er faldet, og i løbet af kvartalet har vi set de første rentefald i tre af vores fire hjemmemarkeder.

- Disse rentefald skulle - sammen med de forventede rentesænkninger senere på året - gerne hjælpe til at forbedre udsigterne for de nordiske økonomier, siger han i en kommentar til tallene.

Nordea forventer fortsat at kunne levere en forrentning af egenkapitalen på 15 procent. Den har i årets første kvartaler heddet 18,1 og 17,9 procent.

Banken satser da også på at kunne levere en forrentning i 2025, der er endnu bedre end 15.

Nordea, der driver bank i Danmark, Sverige, Norge og Finland, er for nylig blevet tiltalt i Danmark i en sag om manglende forebyggelse af hvidvask. Sagen stammer fra før 2015.

Det drejer sig blandt andet om manglende kontrol med en del af bankens russiske kunder, ligesom Nordea også har solgt store eurosedler til vekselkontorer i København og ignorere, at banken på den måde kunne medvirke til hvidvask.

Nordea har, siden banken blev sigtet i sagen for år tilbage, forsøgt at forlige den med de danske myndigheder, men det er ikke lykkedes.

Derfor skal sagen nu for retten.

Sponsoreret indhold