Nyheder2. december 2021

Dyr vinter venter: Så meget stiger din elregning

Elpriserne er på himmelflugt i disse måneder - og det kan koste dyrt, viser nye beregninger fra Nordea
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210920-190829-3-1920x1280we.jpg
 Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Det kan blive en iskold vinter for din elregning.

For ifølge nye beregninger, som Nordea har lavet for SE og HØR, skal vi ind i 2022, før der er udsigt til et prisfald på strøm.

- Det, vi kommer til at se, er nok, at prisen bliver ved med at stige eller ligge højt hen over vinteren. Men vi håber på, at elpriserne falder noget i løbet af 2022.

- Hvornår det så sker, og hvor meget priserne ændrer sig, er desværre ikke til at sige, forklarer Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea, til SE og HØR.

Så meget stiger elregningen

Tallene, som banken har lavet en analyse af, viser, at en gennemsnitlig husstand står til en stigning på mellem 700 og næsten 5000 kroner om året.

- Hvor meget dyrere regningen bliver afhænger naturligvis af, hvor meget strøm du bruger. Og hvilken aftale du har med dit elselskab.

- Hvis du har en fastprisaftale, bliver det ikke dyrere her og nu, fordi man har aftalt, at prisen er fast pr. kilowatt-time. Men er din pris variabel, bliver det dyrere nu, fordi råvareprisen på el stiger, lyder det fra Nordeas forbrugerøkonom.

Flere gange dyrere

Man skal ikke gå i panik over, at elprisen er flerdoblet de seneste måneder, understreger Ida Marie Moesby.

- Det er heldigvis kun, hvad der svarer til 20 procent af din elpris, der stiger, når råvareprisen på el bliver højere.

- Det skyldes, at din elpris består af rigtig mange dele. Prisen indeholder både, hvad el koster - den her råvarepris - og så afgifter, moms og gebyrer.

- Så når vi ser, at elpriserne er tredoblet i år, er det heldigvis ikke sådan, at din elregning bliver tre gange så høj.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/20211006-112351-6-1920x1280we.jpg
 Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix

Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix

Prisstigning rammer overalt

Spørgsmålet er nu, hvad man kan gøre for at holde regningen nede.

- Det er altid en god idé at tjekke, om det er muligt at få sin strøm billigere et andet sted. Der er naturligvis forskelle på, hvor meget prisen stiger de enkelte steder. Men prisstigninger på el rammer generelt alle aftaler.

- Det handler derfor lige så meget om at tjekke sit elforbrug og se, om der er nogle steder, hvor man kan spare på strømmen, mener Ida Marie Moesby.

Det må du ikke gøre

Uanset løsningerne skal du passe på med at reagere i panik.

- Faren er, at du låser din elpris fast flere år frem, nu hvor priserne generelt er højere. Her kan det jo godt virke som en fordel at have fast pris, hvis priserne stiger yderligere hen over vinteren.

- Problemet er bare, at hvis priserne så falder næste år, risikerer du at skulle betale en for høj elpris i længere tid.

Derfor fraråder Ida Marie Moesby generelt, at man accepterer et tilbud om at binde sin elpris flere år frem.

- Det vil jeg være skeptisk omkring.

Sponsoreret indhold