Dyrlæger i stor sorg: Død giraf båret væk foran gæsterne i Knuthenborg Safaripark
Dyrlæge Theresa Hård synker en ekstra gang, mens hun fortæller til SE og HØR.
Mandag morgen mødte hun og resten af medarbejderne i Knuthenborg Safaripark nemlig ind til et chokerende og tragisk dødsfald, som har ramt flokken af giraffer.
– Vi er knuste. Frygteligt kede af det, siger hun med tydeligt grødet stemme.
Hun oplyser til SE og HØR, der mandag også modtog billeder af den afdøde giraf, der bliver fragtet væk fra stedet, at dødsfaldet er sket pludseligt.
– Der har ikke været tegn på sygdom. Heller ikke i den øvrige gruppe af giraffer, fortæller Therese Hård, der også er Zoologisk og Veterinærchef i dyreparken på Lolland.
Den afrikanske giraf af arten Rothschild blev som sagt syv år gammel, og nåede også i løbet af sit alt for korte liv at blive mor, da hun fik kalven Dayo i 2021.
Dog må man sige, at syv år ingen alder er for en giraf, der almindeligvis kan blive op til 20-25 år.
I tre år har Knuthenborg Safaripark tilbudt deres besøgende at booke et ophold i Knuthenborg Camp, hvor man ligesom i mange andre safariparker har mulighed for at vågne op lige i nærheden af de vilde dyr.
Derfor var det også uundgåeligt, at overnattende i Camp Masai Mara overværede den afdøde Daia blive båret væk. Først og fremmest ved hjælp af en kran, der fragtede hende over på ladet af en bil.
Ifølge Therese Hård bliver der i tilfælde af pludselige dødsfald som disse igangsat en fast procedure.
– Det er vigtigt at tage hånd om de gæster, som er der. De skal føle, at de kan få svar på de spørgsmål, som de måtte have, fortæller hun, og fortsætter:
– Og så skal man jo i gang med en obduktion, der indebærer, at man både undersøger dyret indvendigt samt tager blod- og vævsprøver. Det tager som regel et stykke tid at få svaret tilbage fra laboratoriet, når man sender sådanne prøver.
Daia blev fundet af personale omkring klokken 7.45 mandag morgen, og ganske hurtigt derefter – ca. klokken 8.15 – blev hun kørt væk derfra. SE og HØR har modtaget fotos fra hændelsen.
En sorgfuld giraf
Og her kan man på et par af billederne se de øvrige giraffer i flokken, der med bøjede nakker betragter deres flokkammerat Daia ligge livløs på græsset.
Det kan føles nærliggende at gætte på, at de langhalsede dyre er påvirkede af tabet.
Therese Hård forklarer dog, at man kun kan tolke på dyrs følelser. For vi ved jo ikke nøjagtigt, hvad de tænker.
– Men giraffer er flokdyr, og de er – trods deres størrelse – byttedyr ude i naturen. Så det er klart, at når et flokmedlem dør, så går det ikke ubemærket hen blandt resten af dem. Kognitivt er disse dyr veludviklede, men jeg vil alligevel sige, at deres adfærd her til formiddag er, som den plejer at være.
Selvom der hviler en tung stemning over Nordeuropas største safaripark i dag, så har den erfarne dyrlæge alligevel humoristisk overskud til at referere til sit efternavn, mens hun tager sig nogle pauser i sine svar.
For i dag er Therese knap så hård.
– Man bliver virkelig berørt. Det kan ikke undgås. Jeg har arbejdet med denne type kritisk truede dyr i næsten 20 år, og det gør man jo, fordi man har hjertet med, siger hun.
Svarene på tidspunktet for såvel som årsagen til hungiraffen Daias pludselige bortgang kommer først, når obduktionen er helt afsluttet.