Nyheder28. september 2023

Efter 1000 år: Forskere afslører, hvem der skrev på Jellingstenen

Det er aldrig for sent at finde manden med ophavsret til et værk. Ved hjælp af 3D-scanninger er danske forskere lykkedes med at identificere runernes ejermand på Jellingstenen
Jellingstenen har været kendt i 1000 år, men man har aldrig været sikker, hvem der har indhugget runerne i stenen.
Jellingstenen har været kendt i 1000 år, men man har aldrig været sikker, hvem der har indhugget runerne i stenen.
 Foto: Nationalmuseet

– Harald konge bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder – den Harald som vandt sig Danmark al og Norge og gjorde danerne kristne.

Således står det skrevet på Danmarks dåbsattest, Jellingstenen, der kan spores tilbage til omkring år 965 efter Kristi fødsel.

Selv om det gamle tegn for længst er tydet, har man aldrig vist, hvem der har indridset runerne i den verdensberømte sten. Før nu.

Med 3D-scanninger har forskere fra blandt andet Nationalmuseet formået at kortlægge, hvem der har skrevet de måske mest berømte ord i dansk historie.

Det viser sig, at der gemmer sig lidt af en berømthed bag inskriptionen.

Manden bag er blandt fagfolk en ganske kendt runerister ved navn Ravnunge-Tue.

Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

– 3D-scanninger af runesten gør det muligt at komme helt tæt på huggesporene, og derfor kan forskere skelne de forskellige runeristeres huggeteknik fra hinanden.

– Enhver øvet stenhugger holder mejslen i en bestemt vinkel og slår med en bestemt styrke med hammeren, og det kan aflæses i den vinkel huggesporene har og afstanden mellem dem. Den motorik, der opøves ved sådan et arbejde, er individuel, skriver museet.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-09-28/3d-scan-research-on-the-jelling-stone.jpg
Der er brugt avanceret 3D-scanninger (og almindelige regnbueparaplyer) til at tyde huggeteknikken i Jellingstenen.
 Foto: Nationalmuseet

30 kilometer sydvest for Jelling ligger Læborgstenen. Her lyder runeindskriften ” Ravnunge-Tue huggede disse runer efter Thyra, sin dronning”.

Huggeteknikken ligner den samme, som på Jellingstenen, og derfor er forskerne ikke i tvivl om, at Ravnunge-Tue har ristet runerne på Jellingstenen.

Jellingstenen findes i alle danske pas og er kendt som Danmarks dåbsattest, hvor Harald Blåtand for 1000 år siden praler af, at han samlede Danmark og Norge og kristnede danerne.

Runestenen var hovedårsagen til, at Jelling i 1994, som det første sted i Danmark, kom på UNESCOs verdensarvsliste. Stenen står stadig på sin oprindelige plads.

Der findes kopier af Jellingstenen i hele verden, lige fra Tokyo til Los Angeles.

Sponsoreret indhold