Efter angreb i Israel: Det overvejer den danske regering
Regeringen overvejer lige nu den fremtidige bistand til Det Palæstinensiske Selvstyre, efter at den militante islamistiske bevægelse Hamas lørdag angreb Israel.
Men der er ikke truffet nogen beslutning, oplyser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i et skriftligt svar til Ritzau.
Hovedet skal holdes koldt, siger han, men tingene kan ikke fortsætte, som de hidtil har gjort.
- Regeringen er i gang med at overveje vores bistand til de palæstinensiske områder. Det er klart, at tingene ikke bare kan fortsætte, som de var.
- Samtidig må vi holde hovedet koldt og tænke os om. Regeringen er meget bevidst om, at der er forskel på terrororganisationer og civilbefolkning, udtaler Løkke.
I den strategiske ramme fra 2021 til 2025 for den danske bistand til de palæstinensiske selvstyreområder er der afsat 450 millioner kroner i alt.
Derudover fremgår det af regeringens udviklingspolitiske prioriteter på finanslovsforslaget for 2024, at der fra 2023 til 2027 skal afsættes 300 millioner kroner i udviklingsbistand.
Om dele af pengene fra finanslovsforslaget indgår i den strategiske ramme, er uklart.
Tidligere mandag meddelte regeringspartiet Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, at partiet går ind for et fuldstændigt stop for al dansk udviklingsstøtte til Det Palæstinensiske Selvstyre.
Men en samlet melding fra regeringen udestår altså stadig.
Også Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige vil stoppe støtten.
Hos Dansk Røde Kors har generalsekretær Anders Ladekarl advaret kraftigt mod at indstille hele bistanden. Det er blandt andet de penge, der sikrer ambulancer og hospitalsbehandling til civile, skriver han på det sociale medie X, der tidligere hed Twitter.
EU-Kommissionen har suspenderet alle betalinger til Det Palæstinensiske Selvstyre. EU's samlede bistand har en værdi af cirka 5,15 milliarder danske kroner.
Østrig og Tyskland har også midlertidigt stoppet støtten til humanitære projekter i de palæstinensiske områder.
Østrig tilbageholder foreløbig knap 142 millioner kroner, mens det for Tyskland gælder udviklingsstøtte for i alt 932 millioner kroner.