Nyheder22. april 2022

Europæisk sommer slår rekord: Aldrig har det været så varmt

Hvis du syntes, du svedte lidt mere end normalt sidste sommer, så kan det her være grunden
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/ritzau_scanpix_0.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

I 2021 oplevede Europa den hidtil varmeste sommer, som nogensinde er blevet registreret.

Europa slår derfor rekord for andet år i træk. Det viser en rapport fra EU's Copernicus Klimaforandringstjeneste (C3S), der er offentliggjort fredag.

Den gennemsnitlige sommertemperatur i de europæiske lande blev målt til at være 1,0 grader over gennemsnittet målt i årene 1991-2020.

Det var ikke kun varmerekorden, der blev slået sidste år. Der var nemlig også rekordstore vandmængder, som var skyld i voldsomme oversvømmelser flere steder i Europa – blandt andet på den vestlige del af det europæiske kontinent.

Særligt i Tyskland blev de hårdt ramt af store ødelæggelser som følge af oversvømmelser i de tyske delstater Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz. Her kostede oversvømmelserne mindst 180 mennesker livet.

Ikke overraskende

De første steder man ser, at klimaet er under forandring, er netop antallet af ekstreme vejrhændelser. Det siger Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer ved Syddansk Universitet.

– Så jeg synes ikke, at det er overraskende, at vi ser det mønster, som vi gør. Netop fordi vi globalt set udleder mere CO2, som medvirker til klimaforandringer.

Ifølge professoren skal man vænne sig til, at vi kommer til at opleve de ekstreme vejrhændelser oftere og som mere ekstreme. Og det er uanset, om man bor i USA, Europa eller Asien, understreger han.

De seneste syv år er globalt de varmeste, der nogensinde er målt.

Sidste år var – målt over hele året – det femtevarmeste nogensinde globalt set. Det var en smule varmere end 2015 og 2018.

Præcise målinger går tilbage til midten af 1800-tallet.

Også andre dele af verden var sidste år udsat for ekstremt vejr.

Det drejer sig blandt andet om skovbrande i Australien og Sibirien, en sjældent voldsom hedebølge i Nordamerika og ekstrem nedbør, der også har medført oversvømmelser i Asien, Afrika og USA.

Copernicus Klimaforandringstjeneste (C3S) advarer i fredagens rapport i det hele taget om, at der er store forøgelser af koncentrationen af både CO2 og metan i atmosfæren.

Sponsoreret indhold