NyhederI går

Europas ulvebestand er vokset med en tredjedel på syv år

Beskyttelse af ulven har fået bestanden af ulve i Europa til at vokse med 35 procent til 23.000 individer
Ulven er for alvor tilbage i Europa, hvor bestanden i løbet af syv år er steget 35 procent. (Arkivfoto). -
Ulven er for alvor tilbage i Europa, hvor bestanden i løbet af syv år er steget 35 procent. (Arkivfoto). -
 Foto: Steen Agger/Ritzau Scanpix

Europas bestand af ulve er øget med 35 procent fra 2016 til 2023.

Det skriver hjemmesiden Ulveatlas.dk på baggrund af en opgørelse fra naturorganisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Ifølge organisationen var der i 2023 23.000 ulve i Europa. Det er godt en tredjedel flere end antallet i 2016.

- Ulvebestanden er stabil eller stigende i alle bestande, skriver Ulveatlas.dk, som Naturhistorisk Museum Aarhus står bag.

Ulven har siden 1992 været fredet i det meste af Europa. Det har fået bestanden til at vokse i samtlige 34 lande, hvor arten overvåges.

Det hører med til billedet, at metoderne til at overvåge ulvene er blevet bedre. Så en del af fremgangen kan tilskrives en mere nøjagtig kortlægning af bestanden, fremgår det.

Også herhjemme er ulven vokset i antal, siden arten genindvandrede i 2012. I den seneste opgørelse fra september var der 31-42 voksne ulve og mindst 37 hvalpe.

EU-Kommissionen har bedt medlemslandene om at revidere ulvens bevaringsstatus og ændre den fra "strengt beskyttet" til blot "beskyttet".

Ændringen vil gøre det muligt at genoptage jagten af ulve under streng regulering.

For nylig meddelte Sveriges regering, at landets ulvebestand på længere sigt skal halveres. Den skal i fremtiden maksimalt bestå af 170 ulve.

Man skal dog ikke forvente lignende tiltag herhjemme foreløbig.

Ifølge Peter Sunde, der er professor ved Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet, har Danmark endnu ikke nået en levedygtig ulvebestand.

- I 2023 lavede vi på Aarhus Universitet en vurdering af, at en levedygtig bestand af ulve i Danmark bør ligge over 100.

- I det tilfælde er det usandsynligt, at bestanden uddør inden for en overskuelig fremtid, sagde Peter Sunde i oktober til Ritzau.

Sponsoreret indhold