Nekrolog: Farvel til Danmarks største langfartskaptajn
Eventyrer, forfatter, tv-producent og foredragsholder. Det er blot nogle af de mange titler, Troels Kløvedal gennem tiden har haft. Igennem alle jobs og foretagender gik en ting igen. Lysten til at udforske og opdage. Tørsten efter mere viden og nye oplevelser. Og ikke mindst modet til at fortælle om sine erfaringer til resten af Danmark.
Troels tog alle danskerne med sig verden rundt. I sine rejseprogrammer på tv, i sine mange bøger om verden og i sine foredrag. Han var ikke bleg for at vise os verden, som han så og oplevede den. En verden, der forandrede sig igennem Troels’ liv, men som aldrig skuffede den erfarne eventyrer. Til sin død troede han på, at verden stadig er ny. Men verdenshavene er blevet en nysgerrig eventyrer fattigere. Det her er historien om en mand, der har levet livet præcis, som han selv ville.
Troels blev født den 2. april 1943. Han er søn af en dyrlæge og børnehaveleder, og familien talte udover troels også fire andre søskende. I 1960’erne startede Troels, der dengang hed Beha Erichsen til efternavn, i lære som elektriker. Og her kom han tæt på den slags skibe, der kom til at blive centrum i en stor del af hans liv.
Allerede som 11-årig mistede han sin mor, og i et tidligere interview har han sagt, at det var oplevelser som den, der startede lysten og trangen til at få mest muligt ud af tilværelsen.
- Når man som 11-årig hejser sin mor ned i et vådt hul på kirkegården og senere går ned på kirkegården om natten, fordi man savner hende, ja, så sætter det sig fast, og døden bliver meget nærværende, har han tidligere sagt i et interview med Kristeligt Dagblad.
Derfor købte han i 1967 båden Nordkaperen sammen med nogle venner. Målet var dengang, at båden skulle bruges til at rejse ud i verden, og se om alle de historier, de læste om i aviserne, virkelig passede. Om verden så sådan ud, som medierne beskrev den.
Troels levede dengang et kollektivistisk liv. Blandt derfor skiftede han navne Beha Erichsen ud med Kløvedal. Det gjorde han, da han boede i kollektivet Maos Lyst i Hellerup. Navnet Kløvedal tog alle medlemmerne, og navnet er taget fra forfatteren Tolkiens elveres forsvarsværk i “Ringenes Herrer”.
Den samme kollektivistiske tankegang tog Kløvedal og vennerne med sig i købet af Nordkaperen. Her lavede de en aftale om, at skibet altså skulle lade så mange komme om bord, som der var plads til. Derfor har Troels Kløvedal igennem tiden haft mere end 900 mennesker med ombord på det kendte skib.
Nordkaperen har fragtet Troels på tre verdensomsejlinger og et utal af andre sejlture rundt i de store verdenshave. Han har udgivet 17 bøger, lavet et utal af tv-programmer og holdt en hel del foredrag. Uddannelser og skole har han aldrig gået op i. Verden har alligevel lært ham alt, hvad han skal vide.
Den 27. december modtog en meget svækket Troels Kløvedal Dronningens ridderkors. Det gjorde han med begrundelsen, at han har været en meget fornem ambassadør for sit land.
Og selvom den populære søfarer har oplevet lidt af hver, var modtagelsen af Dronningen Margrethes hæder dog noget af det største.
- Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed for den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok det største øjeblik i mit liv, skrev han i en pressemeddelse i forbindelse med overrækkelsen af ridderkorset.
Nu går Troels Kløvedal ind for aktiv dødshjælp
Troels har i tidens løb fået fem børn med fire forskellige kvinder. En af de børn er den populære tv-vært Mikkel Beha Erichsen, der sammen med sin familie er gået i faderens fodspor. De seneste år har Mikkel og hustruen Marianne sammen med børnene Emil, Theis og Alfred rejst verden rundt på skibet “Havana”. En rejse, hele Danmark har fulgt med i i programmet “Kurs mod fjerne kyster”.
Det samme gjorde Troels Kløvedal i flere omgange i programmet “Nordkaperen”.
Troels Kløvedal slog sig med tiden ned på Djursland, hvor han fandt fred og ro i sit hus i Ebeltoft. Han blev ved med at være aktiv, selvom både en alvorlig lungesygdom og nervesygdommen ALS indtog kroppen. Så længe, han kunne, holdt han sig i gang. Desværre fik sygdommen til sidst sit overtag i eventyrerens krop.
Troels Kløvedal: Reddet af delfin
Men døden har altid været et endepunkt, Troels var meget bevidst om. Han frygtede den ikke, og han havde affundet sig med, at den snart ville komme.
I flere interviews sammenlignede han det med sin egen træfældning. Man er nødt til at fælde de gamle og rådne træer, for at få plads til nogle nye og friskere.
Troels var derfor også meget bevidst om, hvordan han helst vil huskes.
- Der skal stå langfartskaptajn på min gravsten. For forfattere er der så mange af.
Sådan sagde han i et interview i 2013.
Men langfartskaptajnen er nu taget ud på sin sidste og nok også længste rejse. Tilbage er der kun at sige tak for rejsen, Troels!