Finder mulig løsning på vandmand-invasion: Lav dem til chips!
Flere steder i verden har de rekordhøje temperaturer ført til en helt særlig tendens langs kyster og strande.
Nemlig vandmænd i hobetal.
I eksempelvis den nordlige del af Israel kunne skibe i slutningen af juli stort set ikke skubbe sig frem for sværme af de slimede havdyr.
Og i Storbritannien – hvor de denne sommer slog varmrekord med 40 grader – måtte flere strande lukke, da vand- og brandmænd invaderede vandkanterne.
I Spanien, langs kysten i Malaga og Marbella, blev der tirsdag slået alarm, da mængden af vandmænd nåede et usædvanligt højt niveau.
Men nu viser det sig, at man ville kunne vende problemet til de snacklystne europæeres fordel.
For marinerer man de gennemsigtige skabninger i alkohol, og derefter tilføjer eddike og salter dem, så kan vandmænd udgøre en udmærket snack.
Og faktisk er idéen om vandmandschipsen blevet til på dansk jord.
Saltet havsmag
Mathias Clausen, der er forsker på Syddansk Universitet, er blevet interviewet i det britiske medie The Sun, og her fortæller han, at vandmænd endda er smækfyldt med næringsstoffer og vitaminer.
– Det er ikke nogen fremmed smag. Faktisk smager de lidt hen ad flæskesvær, siger han.
Allerede for fem år tilbage viste Mathias Clausen, der har en Ph.D. i biofysik, hvordan man relativt nemt kan forvandle vandmænd til en delikat spise. Han og kollegaerne havde eksperimenteret med forskellige saltningsprocesser, særligt med inspiration fra den asiatiske gastronomi.
Og ved hjælp af teoretisk og eksperimentel fysik viste de, hvordan man eventuelt kan transformere vandmændenes blævrende gelé til en sprød chips.
Den danske forskning viste, at man ved hjælp af alkohol kunne få vandmændene til at kollapse, og gøre konsistensen mere fast.
Efter alkoholen er fordampet, kan man nyde den salte snack.
– Spiser man den, er den let knasende, og har et strejf af let saltet havsmag. Steges den, bliver den helt sprød som en chips, men knaser kun én enkelt gang, da den er så enorm tynd. Det giver derfor en helt ny form for mundfølelse, kunne Mathias Clausen i en artikel på Videnskab.dk fortælle.