Flere danskere vil holde døende i hånden
Røde Kors og Ældre Sagen har de sidste ti år set en markant stigning i antallet af personer, der har meldt sig til at våge over døende.
En samlet opgørelse fra de to organisationer viser, at der sidste år var 2667 vågere. Det er mere end en fordobling siden 2014.
Det skriver DR.
Vågere melder sig til organisationernes tjenester for at sidde ved et døende menneskes side i deres sidste tid.
Nogle gange taler vågerne med de døende, andre gange holder de dem i hånden. Vigtigst er det dog, at vågerne er til stede, så den døende ikke er alene.
Det foregår både i de døendes hjem, på hospitaler og plejecentre.
Alexandra Dessoy, der er fagkonsulent for vågetjenesten ved Dansk Røde Kors, glæder sig over udviklingen, siger hun til mediet.
- Rigtig mange ønsker at være noget for andre. Og derfor tror jeg, at vi danskere er gode til at engagere os i det frivillige arbejde.
- Og så er vi så heldige, at der er rigtig mange, der gerne vil bidrage til, at vi ikke skal dø alene.
I 2024 brugte frivillige hos de to organisationer knap 33.000 timer på at våge over døende.
Det er typisk personlige oplever, der får frivillige til at melde sig som vågere. Det fortæller Camilla Stubbe, der er konsulent hos Ældre Sagen, til DR.
Mange af organisationens frivillige fortæller ifølge hende, at de ville ønske, at de havde vidst, at der var sådan et tilbud, da de selv stod i en lignende situation med en pårørende.
Det har fået Røde Kors og Ældre Sagen til at gå sammen om et nyt initiativ, som skal gøre det lettere at komme i kontakt med en vågetjeneste.
Organisationerne har lanceret hjemmesiden Vågetjeneste.dk til formålet.