Fra paradis til panik: Missilalarm satte Hawaii på enden
For fire år siden 13. januar 2018 udviklede paradiset Hawaii sig til et sandt mareridt.
Klokken 8.06 en lørdag morgen tikkede en foruroligende besked ind på indbyggernes og feriegæsternes telefoner:
“Trussel om ballistisk missil på vej til Hawaii. Søg omgående ly. Dette er ikke en øvelse.”
En besked, som også blev sendt ud via radio og tv, der skabte panik blandt menneskerne på øgruppen.
Advarslen satte hele Hawaii i allerhøjeste beredskab, da staten allerede var på dupperne på grund af den eskalerende konflikt mellem USA og Nordkorea.
I 38 minutter troede feriegæster, børnefamilier, unge som gamle, at det kunne være deres sidste øjeblik. Flere fortæller, hvordan de sagde farvel til deres nærmeste.
Mens de bange sad og frygtede det værste, var der en anden form for panik i det kontrolrum, der havde aktiveret alarmen.
Det viste sig nemlig, at en medarbejder ved Hawaiis center for nødsituationer ikke havde fanget memoet om, at der den 13. januar 2018 var planlagt en øvelse. Derfor fik han trykket på knappen, der sendte en besked rundt til samtlige mennesker på øgruppen.
Der var bare ikke noget missil på vej.
Efter hændelsen fortale medarbejderen, at han ikke havde hørt, at det var en øvelse, selvom fem andre personer i kontrolrummet havde hørt, at der var blevet meldt “øvelse, øvelse, øvelse”.
Artiklen fortsætter under billedet …
Staten Hawaii skulle sørge for, at budskabet om den falske alarm blev sendt ud til borgerne. Foto: Social Media/Reuters/Ritzau Scanpix
– Da det blev klart, at den virkelige verden havde fået advarslen, virkede medarbejderen, der trykkede på knappen forvirret, han frøs, og en anden medarbejder var nødt til at overtage hans rolle.
– Medarbejderen havde en historik med at forveksle øvelser og virkelige hændelser, fortalte den nu pensionerede General Bruce Oliveira fra Hawaiis center for nødsituationer til CNN.
I slutningen af januar 2018 blev medarbejderen så fyret.
Begyndte at skrige og løbe rundt
Tilbage “i den virkelige verden” forsøgte de skræmte indbyggere og feriegæster at finde et sted at søge dækning.
Det var dog ikke lige nemt, fortæller Amanda Golden, der var på ferie med sin familie, da varslingen tikkede ind på deres telefoner.
– Først troede jeg ikke, at det var en trussel, indtil min søster startede med at skrige og løbe rundt, der hvor vi boede, siger hun til CNN.
Hun fortæller, at familien endte med at blive, hvor de var, fordi der ikke var en kælder eller beskyttelsesrum, de kunne søge tilflugtning i.
– Vi kunne ikke ringe til nogen, fordi internettet var nede (på grand af den store mængde trafik på tidspunktet, red.). Der var ikke nogen retningslinjer for, hvad man skulle gøre.
– Der var ikke noget, vi kunne have gjort, hvis det havde været en reel trussel. Der var ikke nogen evakueringsplan fra staten Hawaii, og der var heller ikke nogen beskyttelsesrum, som folk kunne søge dækning i, fortæller Amanda Golden, der selv arbejder på CNN.
Først 38 minutter efter, at missilvarslen tikkede ind på alle telefoner på Hawaii, blev alarmen afblæst med meddelelsen:
“Der er ingen missiltrussel eller fare for staten Hawaii. Vi gentager. Falsk alarm.”
Artiklen fortsætter under billedet …
38 minutter efter Hawaii blev sendt i allerhøjeste beredskab, kom denne besked fra myndighederne. Foto: Hugh Gentry/Reuters/Ritzau Scanpix
Under panikken var varslingssirenerne, som vi også kender fra Danmark, ikke i gang. Havde der været en reel trussel mod Hawaii, havde de også været i gang.