Nyheder21. marts 2016

Frederiks største mareridt: Ender som prins Charles

Papa Henriks pensionering gør, at mor Margrethe klamrer sig endnu mere til tronen, vurderer en ekspert. Så Frederik risikerer, aldrig at blive konge
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-48882.jpg

Kronprins Frederik fik en kort forsmag på det søde liv som regent i den forgangne måned, da majestæt Margrethe var i Norge.

Men det bliver ved de små smagsprøver, for vores danske dronning kunne aldrig drømme om for alvor at forlade sin post – før det bliver med benene først. Det fortæller den danske kongehusekspert og forfatter til bogen ”Det koster et kongerige”, Jens Høvsgaard, som mener, at prins Henriks pensionering gør det endnu mere umuligt for Frederik at komme til.

– Jeg tror ikke, Henriks farvel inspirerer Margrethe i den retning. Tværtimod tror jeg faktisk, det inspirerer hende til at vise, at hun er dronning, og at hun bliver siddende. Hun ville føle, at det var et stort svigt over for både sin egen familie, sin slægt og Danmark, hvis hun ikke sad til det sidste, forklarer Høvsgaard.

Se stort galleri med flere af kronprins Frederiks europæiske lidelsesfæller:

Kronprins Frederik

Margrethe lægger sig dermed nært op ad den 89-årige dronning Elizabeth i Storbritannien, som også klamrer sig til magten indtil det allersidste og stadig holder sin efterhånden 67-årige søn, prins Charles, hen i det uvisse. En beslutning, der går stik Nogenlunde sådan kommer kronprins Frederik til at se ud, når han engang bliver konge. (Bearbejdet foto).

Ved årets nytårskur sad 75-årige Margrethe ned, mens de unge stod ret for de mange gæ s t er. pr ins charles imod moderne monarkier. Lande som Holland, Belgien og Spanien har de seneste år således indført en pensionsalder for deres rustne royale. Et uværdigt liv – Det må være frustrerende at vente hele sit liv på en post.

Det er jo ikke et værdigt liv at give et menneske, at man skal vente så længe på et job, siger Jens Høvgaard. – Jeg synes, man skulle indføre en pensionsalder i kongehuset. Hvis der var automatisk skifte ved for eksempel 70 år, havde Frederik da et pejlemærke, siger kongebogsforfatteren.

Halvdelen af alle børn født i dag kan regne med at leve, til de bliver omkring 100 år gamle, så i fremtiden kommer danske kronprinser formentlig til at vente på deres kongejob til langt op i pensionsalderen, og det er forkert, mener Høvsgaard.

– I de fleste familier foretager man jo et generationsskifte i tide, og det burde man også gøre i kongehuset. Det ville sikkert være godt for både Danmark, dronningen, prinsgemalen og kronprinseparret, som så kunne få noget fornuftigt at beskæftige sig med.

Med Guds nåde Det oplagte generationsskifte har sandsynligvis lange udsigter ikke til noget, før Margrethe ånder ud for sidste gang, for dronningetitlen er langt mere end bare et job for den 75-årige Margrethe. – Hun skriver under på danske love med ”Dronning af Guds nåde”, og jobbet er som et livskald for hende. Jeg tror slet ikke, at hun på nogen måde selv ville tænke den tanke at gå af.

Sponsoreret indhold