Frygtelig barndom: Rikke har ventet i næsten fire år
I snart fire år har Rikke Pedersen fra Ulstrup ventet på at komme i behandling for de senfølger, hun hver dag skal leve med efter at være blevet misbrugt som barn.
Det fortæller hun til TV 2 ØSTJYLLAND.
I dag er hun sygemeldt fra arbejdsmarkedet, mens hun kæmper med fysiske og psykiske senfølger i form af angst, stress og depression. Men hjælpen må hun vente tålmodigt på.
- Det, jeg håber at få ud af et forløb ved Center for Seksuelt Misbrugte, er, at jeg kan få mere ro på mit nervesystem og komme ud på arbejdsmarkedet igen, så jeg kan være en del af samfundet igen, siger Rikke Pedersen.
Rikke Pedersen havde i mange år fortrængt minderne om de overgreb, hun blev udsat for, da hun var barn. Men i 2019 begyndte de drypvist at dukke op i hukommelsen som et uvejr, der langsomt tager til i styrke.
- Som barn sagde jeg ikke til nogen, at jeg havde været udsat for overgreb, for jeg vidste ikke, at det var det, der var sket, fortæller Rikke Pedersen.
Følelsen af, at noget ikke var, som det skulle være, voksede i hende, men hun havde ikke ordene til at forklare hvordan og hvorfor.
- Hvis du aldrig har fået at vide, at noget er forkert, når du er barn, så tror du jo bare på det. Jeg kunne bare mærke, at det ikke var noget, jeg havde lyst til, og jeg sagde også "stop" og "gå væk" til ham.
Rikke Pedersens overgrebsmand er ikke dømt i sagen. Rikke Pedersen anmeldte aldrig overgrebene til politiet, da det først senere er gået op for hende, at det, der skete, var forkert.
Rikke Pedersen fortæller, at hendes liv har formet sig efter overgrebene, siden de fandt vej til hendes bevidsthed. Hun er gået fra at være aktiv på arbejdsmarkedet til i dag at være sygemeldt på tredje år som konsekvens af de senfølger, hun lever med hver dag.
Men hjælpen har ikke været nem at få.
Ventelisterne hos Center for Seksuelt Misbrugte, der er et landsdækkende gratis behandlings- og rådgivningstilbud til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen, eksploderede i 2020.
Lige siden har man forsøgt at nedbringe ventetiden for de mennesker, der er blevet godkendt til et terapiforløb. Rikke Pedersen kontaktede første gang Center for Seksuelt Misbrugte i efteråret 2021, og her fik hun at vide, at hun kunne få hjælp.
Men den gode nyhed blev hurtigt erstattet af et chok, for ventetiden på hjælp var dengang to et halvt år, og det er blot steget endnu mere, mens Rikke Pedersen har ventet.
Da minderne kom op til overfladen, mærkede Rikke Pedersen et uopsætteligt behov for at snakke om sine traumer.
Det har resulteret i, at hun har stødt og skubbet mennesker fra sin omgangskreds væk.
- Andre mennesker er ikke altid klædt på til at høre om de oplevelser. Og de skal heller ikke høre om det, men det er bare det, der sker, når det fylder så meget, og man ikke får hjælp, siger Rikke Pedersen.
Hun forstår godt, at det kan være voldsomt for andre at høre om hendes traumer. Hun har selv været så langt nede, at hun har tænkt, at det var nemmere ikke at leve end at tænke på, hvad hun havde været udsat for.
Har man tanker om selvmord, kan man kontakte Livslinjen på telefon 70 20 12 01.
Hos Center for Seksuelt Misbrugtes afdeling Midt Nord er de langt fra tilfredse med den nuværende ventetid på individuelle terapiforløb.
- Vi ved, at dem, der tager kontakt til os, de har ofte skulle bruge mange kræfter på at søge herhen og samle mod til det. Så det er hårdt for dem at få at vide, at de skal vente så lang tid, siger Anne Helene Døssing, der er centerleder på Center for Seksuelt Misbrugte Midt Nord.
Anne Helene Døssing forklarer, at de lange ventetider hænger sammen med, at de gennem lang tid har manglet behandlingskapacitet. I 2023 fik centret en større bevilling gældende fra 2024-2027, men da de endnu ikke har opgjort ventetiderne i 2024, er det ikke til at sige, om det har haft en effekt.
- Lige nu har vi brug for tid til, at de ekstra midler, vi har fået, får effekt. Vi ønsker at få ventetiden nedbragt til tre måneder, men det er nok ikke realistisk før om et par år, siger Anne Helene Døssing.
For Rikke Pedersen har de ekstra penge ikke haft nogen betydning. Sidst hun ringede til Center for Seksuelt Misbrugte for at få en status, fik hun at vide, at hun kunne forvente at blive tilbudt et forløb i sommeren 2025 - næsten fire år efter hun først kontaktede tilbuddet. Den lange ventetid har betydet, at hun har set sig nødsaget til at søge hjælp i mellemtiden.
- Så dårligt, som jeg havde det dengang, der kunne jeg ikke se fire år frem uden at vide, hvad der skulle ske, fortæller hun.
Hun tog kontakt til egen læge, som gav hende en henvisning til en psykolog. Det blev til et langt og dyrt forløb for Rikke Pedersen. Senere tog hun kontakt til Kvisten, en landsdækkende social organisation, der tilbyder psykoterapeutisk behandling til voksne med senfølger efter seksuelt misbrug i barndommen.
Her betaler man et årligt gebyr for at kunne få psykologhjælp, og det har Rikke Pedersen jævnligt gjort brug af de sidste to år.
Rikke Pedersen drømmer om at nå det sidste stykke på vejen mod et liv, der ikke er styret af angst. Det håber hun, at et individuelt terapiforløb hos Center for Seksuelt Misbrugte kan hjælpe hende med.
- Jeg har godt tænkt, om jeg skulle opgive min plads hos Center for Seksuelt Misbrugte, så der er plads til en anden, men jeg bliver nødt til at tro på, at det her tilbud kan hjælpe mig, for der er stadig noget, jeg har brug for hjælp til, siger hun.
Hendes ultimative mål er at komme ud på arbejdsmarkedet igen.
- Det er en vigtig del af, hvem jeg er som person. For mig er det dér, jeg gerne vil bidrage til samfundet, og jeg føler også, at jeg har noget at bidrage med, siger Rikke Pedersen.