Nyheder14. maj 2023

Håber på at få flere lægekollegaer: Brian arbejder 70 timer om ugen

De mangler i høj grad læger på Samsø, hvor Brian Severinsen på 64 lige nu er en af kun to læger på øen
Brian Severinsen er læge og arbejder mange timer om ugen. 
Brian Severinsen er læge og arbejder mange timer om ugen.
 Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Når de fleste andre tager hjem fra arbejde for at holde fyraften, ligger Brian Severinsen i stedet vagttelefonen i lommen og tager computeren under armen. Som én af bare to faste læger på Samsø er arbejdsdagen langt fra slut for den 64-årige læge, selvom klokken er blevet 18.

Hver anden uge dækker han i alle døgnets timer - udover sin almene lægepraksis - også vagten på sygehuset, skadestuen, lægevagten og ved udrykninger, hvis der skulle være nogle.

- Det kan godt løbe op i 60-70 timer, når der er vagtuge, siger Brian Severinsen til TV2 Østjylland.

Snart stopper øens anden læge for at gå på pension. Det kan efterlade Brian Severinsen som øens eneste faste læge.

TV2 Østjylland har fulgt Brian Severinsen i 24 timer for at forstå, hvad det kræver at være læge på en lille ø, og for at dokumentere, hvad en fast læge som ham betyder for samsingerne.

Hans arbejdsdag begynder klokken otte med telefonkonsultationer i praksissen. Herefter tilser han patienter i løbet af dagen.

Han måler blodtryk, udskriver recepter og spørger med et glimt i øjet ind til, om smerten i foden mon skyldes for meget dans ved konfirmationen i weekenden.

Brian Severinsen har været fast læge på Samsø i fire år, men siden 2012 har han vikarieret på øen, så han kender patienterne godt.

Inden patienterne takker for i dag, og forlader konsultationslokalet, husker han også gerne at spørge, hvordan det går med konen.

- Det betyder alt, at vi kender dem, og de kender os. Nærheden er altafgørende, siger Lasse Hjulmand fra Selsingegaarde, der i dag har været ved lægen.

En anden af klinikkens patienter, Ole Klejs Vilhelmsen fra Tranebjerg, stemmer i.

- Det betyder alt. Hvis vi ikke kan komme til læge herovre, skal vi rejse til enten Aarhus eller Horsens.

Nu hvor øens anden læge, Kristian Juul, med egne ord er pensionsmoden, søger Region Midtjylland efter hans afløser. Faktisk søger de to-tre faste læger til øen med start den 1. september i år.

Det glæder Brian Severinsen, der allerede sidste år gjorde opmærksom på, at de var for få læger på Samsø til for mange patienter.

- Jeg håber, der kommer to-tre stykker, så vi kan få fordelt arbejdsbyrden, siger han.

Det er Region Midtjylland, der har ansvaret for lægedækningen på Samsø. De havde i samarbejde med Samsø Kommune og lægerne på Samsø inviteret interesserede læger til et informationsmøde på Samsø den 12. maj. Men her dukkede ingen op.

Regionen oplyser dog, at interesserede læger er velkomne på Samsø indtil fristen for ansøgninger udløber den 12. juni.

Lykkedes det ikke at tiltrække én eller flere faste læger, der vil købe sig ind i den ledige lægepraksis på Samsø, vil regionen genopslå stillingen, mens de samtidig vil udbyde opgaven privat. Det forklarer formand for udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, Else Søjmark (S).

- Så laver vi et offentligt udbud med mulighed for, at en privat leverandør kan gå ind og drive klinikken som en udbudsklinik, siger hun.

Men hun kan ikke garantere, at der vil komme faste læger, som de kender det nu.

- Men vi står klar den 1. september med et regionalt lægetilbud, hvis det ikke lykkedes at finde en fast læge inden, siger Else Søjmark.

Det ærgrer patienterne i lægepraksissen.

- Det kan kun blive dårligere på den måde. Vi har det så godt, og det kan ikke blive meget bedre. Så jeg tror ikke på, at en vikarordning bliver noget særlig godt, siger Vagn Tefre fra Besser.

- Det kan være et nødvendigt onde, men det vil være en trist løsning, hvis vi ikke kan opretholde vores læge herovre, siger Lasse Hjulmand fra Selsingegaarde.

Hos Brian Severinsen lyder alarmen allerede under en af dagens første konsultationer. Han griber vagttelefonen, der bipper højlydt.

- Vi skal ud til en bevidstløs voksen. Det kan være hvad som helst. Det kan være et slagtilfælde eller en person med sukkersyge, der har for lidt sukker i blodet.

Den hvide lægekittel ryger hurtigt af og bliver erstattet af en refleksgul jakke, mens Brian Severinsen med rolig stemme giver patienten i stolen de sidste beskeder.

- Patienterne er vant til det, og de ved godt, at det er sådan nogle gange, siger Brian Severinsen.

Med blå blink og udrykning kaster Brian Severinsen rutineret lægebilen gennem Tranebjergs smalle gader og ankommer til adressen kort efter ambulancen.

Her konfererer han med ambulanceredderne og får kontakt til patienten. Han taler med vagtcentralen og aflyser helikopteren til Skejby, og 22 minutter senere er han tilbage i sin hvide kittel. Klar til dagens næste patient.

- Det er også det ”sjove” ved at arbejde på Samsø. Det er udfordringen ved at være her. Det er jo ikke sådan noget, man gør som praktiserende læge i Aarhus eller på fastlandet, siger han.

Efter en udrykning som i dag venter patienterne i praksissen tålmodigt, men for Brian Severinsen bliver arbejdsdagen travlere.

- Sådan jævnt travlt. Sådan er dagene, når vi er ude at køre, og folk har ventet lidt.

I sin klinik har han omkring 1900 patienter. Det er 300 flere, end hvad der normalt kræves af en praktiserende læge.

- Jeg kunne godt tænke mig at få mere fri. For det er mange arbejdstimer. Især i vagtuger, hvor jeg godt kan snige mig op på 60-70 timer, siger Brian Severinsen.

Patienterne er typisk ældre. Med en gennemsnitsalder på knap 52 år er Samsø den kommune i Østjylland, hvor folk er ældst - knap 10 år ældre end landsgennemsnittet.

- Mange ældre har mange forskellige sygdomme, som godt kan konkurrere. Det kan godt gøre det temmelig kompliceret.

På Samsø er der også flere, der drikker, ryger, er overvægtige og kronisk syge i forhold til regionens gennemsnit, viser Region Midtjyllands sundhedsprofil.

- Det giver mange arbejdstimer. Det må man så leve med eller vælge noget andet, siger Brian Severinsen.

Op ad eftermiddagen er det blevet tid til en tur på sygehuset, hvor Brian Severinsen allerede kan udskrive den patient, der blev hentet i ambulance tidligere på dagen.

Før han selv kan tage hjem for i dag, er der også lægevagten, hvor samsingerne hver dag kan bestille tid klokken 18 og 22 i tilfælde af akut opstået sygdom.

- Jeg bliver her til klokken 18 for at se, om der er nogle patienter. Det giver ikke mening at køre frem og tilbage.

I dag er der ingen patienter klokken 18, så Brian Severinsen kan for en stund klappe vagtcomputeren sammen og køre hjem. Men arbejdsdagen slutter ikke her.

I privaten må han besvare opkald fra vagtcentralen og øens sygeplejersker om alt fra betændte vabler til ældre mennesker, der får et ildebefindende.

I stuen har han indrettet et bord, hvor han stiller vagtcomputeren på den vanlige plads. Herfra kan han se solen gå ned over Samsø, mens han udskriver recepter og snakker i telefon.

Pludselig lyder en alarm.

Heldigvis en af de mere fredelige af slagsen. Det er minuturet i køkkenet, der indikerer, at aftensmaden er ved at være klar, og Brian Severinsen må midt i en telefonsamtale løbe ud i køkkenet for at tage risene af varmen.

Bliver du aldrig træt af det, når den ringer?

- Det er kun, hvis der er en rigtig god fodboldkamp, som er lige ved at blive afgjort.

Og sådan én er der her til aften, som Brian Severinsen mellem opkaldene kan læne sig tilbage og se.

Han er ikke sådan at ryste. Han fortæller, at han har travlt, men at han også bedst kan lide det sådan. Før han flyttede til Samsø, havde han en lægepraksis i Aarhus i 20 år, hvor han også havde mange vagter i lægevagten.

Vagtarbejdet og de skiftende opgaver passer ham godt. Og derfor vil han også gerne garantere, at han bliver ved de næste par år.

Alligevel håber han, at der snart flytter nye kollegaer til øen.

- Jeg håber, at der kommer to-tre læger i den anden klinik, så vi kan fordele vagtbelastningen.

Tror du det er muligt at finde de læger?

- Jeg håber det. Jeg håber det meget. Men jeg kan godt være lidt i tvivl, for man skal jo binde sig herovre.

Sponsoreret indhold