Nyheder12. april 2025

Hornslet Skole indfører smid-hjem-politik

Tag hjem, hvis du ikke kan overholde reglerne. Det er beskeden til eleverne på Hornslet Skole, hvor ledelsen har indført hjemsendelser

Der har tilsyneladende været så meget ballade på 6. årgang på Hornslet Skole, at ledelsen har indført en hjemsendelsespolitik.

Den gælder over for elever, der bryder reglerne og for eksempel ikke gør, hvad der bliver sagt.

- Overholdes dette ikke, vil eleverne blive mødt af et: ”Tak for i dag, vi prøver igen i morgen”, skriver skolens ledelse i et brev til forældrene den 3. april.

Ifølge brevet kan regelbrud - udover ikke at gøre, hvad der bliver sagt - også være mobning, drilleri, generende adfærd eller det, at man ikke taler ordentlig til og om andre.

Ifølge skoleleder Mikael Bugge Andreasen er det dog sjældent blevet brugt.

- Det er ikke hverdagspraksis på nogen mulig måde. Det er en praksis, vi anvender ekstremt sjældent, siger Mikael Bugge Andreasen til TV2 Østjylland.

Skolen har brugt hjemsendelser før brevet til forældrene, men skolelederen kan dog ikke oplyse, hvor ofte elever er blevet hjemsendt.

Ifølge brevet af den 3. april skal den hjemsendte elev gå hjem og fortsætte skolearbejdet online.

Er det virkelig jeres forventning, at børnene rent faktisk går hjem og laver skolearbejde?

- Der er nogle elever, der kan finde ro i at komme hjem og fortsætte skolearbejdet, men lige så ofte er der nogle, der har brug for at komme hjem og tømme hovedet, siger skoleleder Mikael Bugge Andreasen.

Ved hjemsendelse har forældrene hidtil modtaget en orienterende SMS uden begrundelse. Og først senere på dagen har forældrene fået oplyst årsagen til hjemsendelse i en kort besked på Aula.

Den politik er dog blevet ændret fredag den 11. april, efter at TV 2 Østjylland har henvendt sig til skolelederen med ønsket om interview.

Er en kort besked på Aula om årsagen dialog nok?

- Nej. Derfor har vi også trukket vores mail tilbage og inviteret forældrene ind til et dialogmøde, fordi vi skal have en god dialog, oplyser skolelederen.

Fredag sendte ledelsen nemlig en ny mail ud til forældrene om, at hvis der opstår problemer med en elev, vil skolen fremover give forældrene et kald og sammen med dem aftale, hvad der skal ske

Skolelederen fortæller, at han blevet klogere.

Ifølge Undervisningsministeriet er hjemsendelse på dagen tilladt, men forældrene skal kunne sige nej:

”Aftalt hjemsendelse af eleven for resten af skoledagen er betinget af en aftale herom med elevens forældre, således at forældrene erklærer sig indforstået med hjemsendelsen. Skolen har pligt til at oplyse, at forældrene ikke er forpligtede til at gå med til denne foranstaltning,” skriver ministeriet i en mail.

Er det din overbevisning, at I har overholdt gældende regler?

- Ja, det er det, siger skoleleder Mikael Bugge Andreasen.

Hvordan kan I have overholdt reglerne, når forældre blot har fået en orienterende sms uden mulighed for at sige nej?

- Jeg er helt enig i, at her siden torsdag (den 3. april, red.) har vi haft nogle børn der har været sendt hjem, hvor vi har lavet den procedure.

Så det har været en ulovlig praksis?

- Ja, det kan man sige. Men årsagen til, at vi trækker det tilbage er, at det ikke en god måde at sikre børnenes trivsel, for hjemsendelser skal altid ske i samarbejde med forældrene, siger skolelederen.

I det nye brev til forældrene på 6. årgang oplyser skolens ledelse, at den skolen fremadrettet vil kontakte forældrene forud for en hjemsendelse.

- Vi kan også blive klogere på vores måde at gøre tingene på, siger skolelederen.

Vil forældre i fremtiden have mulighed for at sige nej til en hjemsendelse?

- Ja. Der vil aldrig ske hjemsendelser fra Hornslet Skole, uden der har været en dialog med forældrene, og de har mulighed for at sige, at det vil de ikke være med til.

At hjemsende i elever i forsøget på at skabe ro og orden kan have den stik modsatte effekt.

Det fortæller forsker og psykolog på Roskilde Universitet, Sigga Waleng, der har skrevet en ph.d.-afhandling om ekskludering af folkeskolelever og i den forbindelse fulgt en klasse i halvandet år.

- For børnene handler forstyrrelser og uro tit om at forbinde sig til andre, løse konflikter og vinde status over for hinanden, fordi de måske er udsatte og kæmper lidt for at få venner. Og når de så kan blive truet med at blive smidt hjem, kan de blive mere panikdrevne, siger hun.

Men er det en fin måde at stadfæste over for eleverne, at de ikke må bryde reglerne?

Hun har observeret, at elever blive mere usikre, når de kommer tilbage fra en hjemsendelse.

Skoleleder Mikael Bugge Andreasen anerkender udfordringerne ved hjemsendelser og understreger, at disse skal være en sidste udvej.

- Jeg tror ikke på, at hjemsendelser er en god idé. Jeg tror på at arbejde med børnene på skolen og have dialogen på skolen. Det er en langt bedre praksis end at sende børn hjem. Jeg tror ikke på, at der er nogen, der har glæde og gavn af ikke at være på skolen, siger Mikael Bugge Andreasen.

- Det kan der være tilfælde af. Men jeg har set de tilfælde, hvor det går galt, siger Sigga Waleng.

Sponsoreret indhold