TV 2 Kosmopol har fundet frem til 29 influencere – fra små profiler til store navne med over 100.000 følgere – der de seneste fire måneder har reklameret for danske hjemmekits til gelnegle på TikTok og Instagram. De fortæller dog ikke, at de samme produkter kan give allergi, som varer resten af livet.
Det møder kritik fra en række eksperter, som TV 2 Kosmopol har talt med.
- Jeg synes bestemt, at influencere har et gigantisk ansvar. Jeg ved ikke, om de selv er klar over det. Det er et alvorligt ansvar at påtage sig og reklamere for noget, som er så allergifremkaldende, siger Anne Holm Hansen, der er administrerende direktør i Astma-Allergi Danmark.
Louise Yung Nielsen, der forsker i digitale medier med fokus på influencere, mener, at både influencernes agenter og de virksomheder, der hyrer dem, har et ansvar.
- Jeg ved ikke, hvor det er gået galt. Men der er i hvert fald nogen, der ikke løfter et ansvar. Dér synes jeg, at influencerindustrien som helhed har et problem, siger Louise Yung Nielsen.
Gelnegle eller gellak indeholder akrylater, der gør, at lakken hærder med en UV-lampe eller en LED-lampe. Det er akrylaterne i produktet, der kan trænge ind i huden og give allergi, hvis lakken rammer huden, før den er hærdet korrekt.
De danske gelnegleprodukter til hjemmebrug er EU-godkendte i henhold til kosmetikbekendtgørelsen og skal leve op til strengere krav end produkterne beregnet til professionelt brug eller fra lande uden for EU.
Alligevel fraråder Forbrugerrådet Tænk brugen af gellak, da alle gele-produkter indeholder akrylater, som kan udløse allergiske reaktioner.
Jeanne Duus Johansen, leder af Videncenter for Allergi og ansvarlig for allergilaboratoriet på Hud- og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital, ser en stigning i akrylatallergi.
- Det er en af de hyppigste allergiformer, vi ser i vores klinik i dag. Man skal holde sig fra stoffet, siger hun.
Allergien betyder ikke kun, at man må droppe gelnegle. Akrylater findes også i tandbehandlinger, i materialer til knæ- og hofteoperationer og i plastrene til insulinpumper og glukosesensorer.
TV 2 Kosmopol har forelagt kritikken for en række influencere og to virksomheder, som selv reklamerer og samarbejder med influencerne.
De har ikke ønsket at stille op til interview, men begge virksomheder svarer i en skriftlig kommentar:
"Jeg mener, at vi tager et kæmpestort ansvar – både for vores egen markedsføring og i vores influencersamarbejder. Vores produkter er sikkerhedsgodkendte i henhold til EU's kosmetikforordning, og vi informerer tydeligt om korrekt anvendelse og mulige risici – både på vores sociale medier, på hjemmesiden, i vores vejledninger og i resten af kunderejsen," oplyser Signe Hartung Roslyng, der er direktør for Neglefeber.
Hos konkurrenten Nailster er de enige med Neglefeber, men erkender dog, at de kan blive bedre.
"Vi er opmærksomme på, at der kan være behov for endnu tydeligere kommunikation, og det vil vi tage med i vores videre arbejde," oplyser Nailster.