Irina Olsen raser mod regeringen: ”Jeg gider ikke mere”
En tydeligt utilfreds Irina Olsen raser mod regeringens nye medieudspil. Her var der ét særligt punkt, som var tiltænkt de personer, der lever af at formidle budskaber til deres mange følgere på de sociale medier.
Irina Olsen er ikke alene om kritikken, også formanden for Influenter og Bloggere i DJ (Dansk Journalistforbund), Lisbeth Kiel, er uenig.
Torsdag stod kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på talerstolen i Ringsted og fremlagde regeringens medieudspil.
Her lød et af punkterne, at influencere og bloggere skal stilles til ansvar i tilstrækkelig grad for det indhold, de publicerer, og at de skal have en form for redaktøransvar, ligesom man ser på de etablerede medier som for eksempel SE og HØR, Ekstra Bladet og lignende.
Men den idé bakker hverken Irina Olsen og Lisbeth Kiel op om.
-
- Jeg gider ikke mere, lyder det fra den populære influencer med 237.000 følgere.
Hun uddyber:
-
- Jeg er sikker på, man mener det godt, og man prøver at proppe folk i den her lille boks, hvor man bestemmer, hvad man skal og ikke skal, men fordi de ikke kender branchen, så ender det med at gå udover de forkerte influencere, siger Irina Olsen på sin Instagram-profil.
Nabokrig endte i shitstorm
Det har længe været svært at stille influencere til ansvar, for det indhold de laver. Det har man blandt andet set, da journalist Steffen Hou lå i nabokrig med influenceren Louise Madsen.
Han blev genstand for en shitstorm på den 19-årige kvindes profil med 270.000 følgere, hvor han blev hængt ud. I sidste ende måtte hun komme med en undskyldning.
Hvis regeringen kommer igennem med udspillet, kunne Louise Madsen måske blive gjort ansvarlig for sine påstande om Steffen Hou, hvis de viste sig at være udokumenteret.
Men at pålægge influencere et så stort ansvar er for meget, mener Lisbeth Kiel.
-
- Du kan ikke sammenligne influencere med et traditionelt medie og forvente, at de skal agere under de samme rammer. Et traditionelt medie har netop en redaktør, der i sidste ende står til ansvar, og som tjekker op på de ting, der skrives og udgives. Det har en influencer ikke, siger formanden for Influenter og Bloggere i DJ, til SE og HØR.
Retningslinjer i stedet for medieformer
Lisbeth Kiel er dog glad for, at regeringen sætter ind på området, men i DJ har man andre forslag til, hvordan det skal gøres.
-
- Jeg er helt enig i, at influencere og bloggere skal stilles til ansvar, for det de laver. Men i stedet for at presse nye medieformer ned i traditionelle rammer, så er den rigtige vej at gå at lave etiske retningslinjer, som hjælper influencere med at navigere, i de mange gråzoner der er, siger hun.
-
I DJ har man lavet et sæt af retningslinjer, som deres medlemmer kan navigere i, og dem fortæller Lisbeth Kiel, at man er i dialog med regeringen om.
SE og HØR har prøvet at få en uddybende kommentar fra Irina Olsen, men det har ikke været muligt.